Publicēts: 29.04.2020.

Vairākas vadošās Igaunijas komercbankas – "Swedbank" AS, SEB Pank, Coop Pank AS un AS LHV Pank (no maija) – pievienojušās Latvijas Bankas izveidotajam un uzturētajam Zibsaišu reģistram.

Par to šonedēļ paziņoja Igaunijas Banku asociācija (sk. paziņojumu presei: https://pangaliit.ee/uudised-ja-teated/pankadevahelise-nimemakse-algatamiseks-piisab-nuud-vaid-saaja-telefoninumbri-teadmisest).

Tādējādi tagad arī Igaunijas komercbanku klientiem ir kļuvuši pieejami zibmaksājumi starp komercbankām, izmantojot zibsaites – iespēju veikt pārskaitījumu, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru. Savukārt Latvijas Bankai tā ir iespēja nodrošināt šo inovatīvo finanšu pakalpojumu Baltijas mērogā, tādējādi nostiprinot reģiona līdera pozīcijas inovatīvo maksājumu jomā.

Latvijas Bankas inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības vadītājs Harijs Ozols: Ļoti pozitīvi, ka Igaunijas finanšu tirgus un vadošās komercbankas pievienojas Latvijas Bankas izstrādātajam un uzturētajam Zibsaišu reģistram, kas nodrošinās arī Igaunijas komercbanku pakalpojumu lietotāju – iedzīvotāju un uzņēmumu – iespējas veikt ātrus, drošus un ērtus starpbanku maksājumus, zinot tikai naudas saņēmēja mobilā tālruņa numuru. Šādi inovatīvi maksājumi tādējādi kļūst par jauno standartu Baltijas mērogā, kā tas jau krietnu laiku ir ar zibmaksājumiem. Turklāt finanšu pakalpojumu sniedzējiem tiek nodrošināta iespēja tālāk attīstīt uz šiem risinājumiem balstītus inovatīvus maksājumu pakalpojumus.

Baltijas valstis ir eiro zonas līderes modernu finanšu pakalpojumu ieviešanā, un nedomājam apstāties pie sasniegtā, jo inovatīva finanšu tirgus infrastruktūra nodrošina labāku konkurētspēju mūsu uzņēmumiem un tādējādi stiprina Latvijas un Igaunijas tautsaimniecības.

Šī ir jau otrā pozitīvā ziņa par Zibsaišu reģistra attīstību pēdējās nedēļas laikā – šo Latvijas Bankas pakalpojumu saviem klientiem Latvijā ir sākusi nodrošināt "Swedbank" AS. Tādējādi starp AS "Citadele banka", AS "SEB banka" un "Swedbank" AS klientiem un arī četru minēto Igaunijas komercbanku klientiem iespējami zibenīgi maksājumi, neizmantojot saņēmēja norēķinu konta numuru. Process ir vienkāršots, un norādāms tikai saņēmēja mobilā tālruņa numurs. Tuvākajā nākotnē šādiem pārskaitījumiem pēc nepieciešamības varētu izmantot arī citus identifikatorus, piemēram, e-pasta adresi.

Latvijas Banka ir izveidojusi zibmaksājumu laboratoriju ZibLab++ – inovatīvu sadarbības platformu, lai tirgus dalībniekiem palīdzētu kopīgi risināt praktiskus un tehnoloģiskus jautājumus, veidojot uz zibmaksājumu un zibsaišu tehnoloģiju bāzes balstītus produktus un pakalpojumus saviem klientiem. Laboratorijas darbs palīdzēs sabiedrībai, finanšu institūcijām un ieinteresētiem komersantiem sekot līdzi zibmaksājumu, zibsaišu un zibenīgu maksājuma pieprasījumu iespēju attīstībai, kā arī citām maksājumu jomas inovācijām, kas balstās uz šīm iespējām. 

Kā nākamais Latvijas Bankas sniegto inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības posms iecerēta zibenīgu maksājuma pieprasījumu ieviešana starpbanku līmenī.

Zibenīgs maksājuma pieprasījums nozīmē to, ka maksājuma pieprasītājs aizpildītu visas pārveduma detaļas, un maksājuma veicējam atliktu vien to apstiprināt savā internetbankā vai mobilajā lietotnē, ja tas piekrīt maksājuma informācijai, neraugoties uz to, vai abas darījuma puses lieto vienas kredītiestādes vai dažādu kredītiestāžu pakalpojumus. Zibenīgu maksājuma pieprasījumu serviss apvienojumā ar Zibsaišu reģistru nodrošinātu iespēju pieprasīt maksājumu, zinot vien mobilā tālruņa numuru.

Zibenīgu maksājuma pieprasījumu serviss piedāvātu papildu ērtības gan privātpersonu savstarpējiem norēķiniem, gan uzņēmumu rēķinu samaksai, kā arī sniegtu iespējas uzņēmējiem attīstīt jaunus maksājumu risinājumus.

Pašlaik Latvijas Banka veic šā risinājuma izstrādi kopā ar komercbankām.

Citi jaunumi

18.04.2024.

Uzraudzības eksperti papildina zināšanas par finanšu noziegumu riskiem kriptoaktīvu pakalpojumu jomā

17. un 18. aprīlī Latvijas Bankas Naudas atmazgāšanas novēršanas...
18.04.2024.

Latvijas gada monēta 2023 – Zvaigžņu putekļi

Gadskārtējā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2023"...
11.04.2024.

Latvijas Banka anulē kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības "ŠĶILBĒNI'' licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 10. aprīlī pieņēma...
10.04.2024.

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Pāri laikiem"

Otrdien, 16. aprīlī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...
09.04.2024.

Iedzīvotāji un uzņēmēji maksājumus no valsts turpmāk saņems zibenīgi

Līdztekus jau 2 gadus nodrošinātajiem ienākošajiem...
08.04.2024.

2023. gadā audzis Latvijas kapitāla tirgus apgrozījums

Latvijas kapitāla tirgū 2023. gadā tirdzniecībai bija...
05.04.2024.

Latvijas Banka piemēro sodu Baltic International Bank SE bijušajām amatpersonām

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja lēmusi piemērot Baltic...
05.04.2024.

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītāji 2023. gada 4. ceturksnī

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītājiPDF
04.04.2024.

Noliktavas telpu nomas piedāvājumu atlases procedūras sludinājums

Latvijas Banka no 2024. gada 1. maija uz 12 mēnešiem vēlas nomāt...
04.04.2024.

Seminārs par Vienotās ziņošanas sistēmas izmaksu un guvumu papildu novērtējuma aptaujas rezultātiem

Latvijas Banka informē, ka Eiropas Centrālā banka ir apkopojusi...
03.04.2024.

Eiro viltojumu skaits saglabājas zemā līmenī, arī Latvijā

Publiskota jaunākā eirozonas statistika par eiro viltojumu skaitu...
03.04.2024.

Likuma līmenī stiprināsim skaidrās naudas lomu

Skaidrās naudas pieejamībai Latvijas Banka īpašu vērību...