Publicēts: 08.11.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 8. novembrī

Nokalta sudraba piemiņas monēta "Valsts atdzimšana", kas noslēdz sēriju "Valsts" un četru sēriju nacionālo programmu "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības". Monētas grafisko dizainu veidojis Ivo Grundulis un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Tā kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy.

Monētu sērija "Valsts" ir trīs simboliskas esejas par svarīgākajiem notikumiem Latvijas Republikas 20. gadsimta vēsturē un tiem sekojošiem vēstures nogriežņiem - "Brīvības cīņas", "Svešas varas" un "Valsts atdzimšana". Monētu Latvijas Banka svinīgi laida klajā šodien, 8. novembrī. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs: "Noslēdzies garš un zīmīgs posms Latvijas monētu vēsturē. Ar gandarījuma varam teikt, ka tas ir panākums - arī pasaules monētu kalēju starpā - un turpmākajā darbā lielā mērā nāksies pārspēt pašiem sevi."
Latvijas Bankas prezidents izteica pateicību Monētu dizaina komisijai un visu četru sēriju monētu māksliniekiem - grafiskā dizaina autoriem Jurim Petraškevičam, Arvīdam Priedītem, Artai Ozolai-Jaunarājai un Ivo Grundulim, kā arī tēlniecei Ligita Franckevičai.

Par sešu gadu laikā tapušo 12 monētu programmu, kas ir miniatūrs Latvijas portrets monētu mākslas žanrā, pastāstīja un Monētu dizaina komisijas locekles mākslas zinātniece Ramona Umblija, kura vairāk pievērsās mākslinieciskajai idejai, un profesore Janīna Kursīte, kura runāja par latviskuma un valstiskuma zīmēm programmā.
Ramona Umblija: "Šī monētu programma ir bezprecedenta gadījums Latvijas mākslas vēsturē, jo šāda programmatiska 12 mākslas darbu uzstādījuma, kas aptvertu identitāti no visplašākā aspekta līdz politiskai identitātei, līdz personālijas apliecinošai identitātei, līdz šim Latvijas mākslā nav bijis."
Janīna Kursīte: "Man liekas, ka sērija "Valsts" un tās vainagojošā monēta ar valsts karogu gaismas aplī ir ļoti spēcīga sērija, un es ceru, ka zīme tikpat spēcīgai Latvijas valstij. Ja ne tieši tagad, tad nākotnē."

Tātad ar sēriju "Valsts" Latvijas Banka noslēdza līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" veidošanu. Četru sēriju 12 monētās ir attēlotas Latvijas pamatvērtības Eiropas un pasaules kontekstā. Sērija "Pamati" veltīta mūžīgajām vērtībām, "Laiks" atklāj Latvijas vēsturi caur trim Latvijas novadiem un "Cilvēki" veltīta latviešu nācijas garīgajiem veidotājiem. Plašāk par programmu un katru monētu varat lasīt Latvijas Bankas interneta lapā.

Monēta "Valsts atdzimšana" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 21.50.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši laba kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.