Publicēts: 01.01.2013.


Krišjānis Barons Krišjānis Barons

Nominālvērtība: 1 lats
Svars: 31.47 g, diametrs: 38.61 mm
Metāls: 925º sudrabs, kvalitāte: proof
Kalta 2006. g. Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande)
Mākslinieki: Arta Ozola-Jaunarāja (grafiskais dizains), Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums)

Monētas priekšpuse (averss)
Aversa kompozīcija veidota vertikālā dalījumā (attiecība 2 : 1). Labajā pusē vidū uzraksts 1 LATS, zem tā lejasdaļā puslokā gadskaitlis 2006. Kreisajā pusē attēlotas zvaigžņotas debesis.

Monētas aizmugure (reverss)
Reversa kompozīcija veidota vertikālā dalījumā (attiecība 1 : 2). Labajā pusē oriģinālā kalumā atveidots Krišjāņa Barona fotoportrets, augšdaļā puslokā uzraksts KAS VAR ZVAIGZNES SASKAITĪT..., lejasdaļā - Krišjāņa Barona paraksta faksimils. Kreisajā pusē - zvaigžņotas debesis.

Monētas josta
Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar punktu.

Latvju dainas - tas ir vairāk nekā miljons latviešu tautasdziesmu. Parasti daina ir četrrinde -  saturā ietilpīga un formas ziņā stingri kanonizēta dzejas miniatūra, kuras tuvākā līdziniece - japāņu haiku. Dainas ir latviešu materiālās un garīgās dzīves arhīvs un vienlaikus dzīva un radoša kultūras sastāvdaļa.

Kas var zvaigznes saskaitīt - vārdi monētas reversā virs Krišjāņa Barona (1835-1923) portreta dainā turpinās ar vārdiem - kas var dziesmas izdziedāt... Dziesmu ir tik daudz kā zvaigžņu debesīs. Būdams matemātiķis un astronoms, Kr. Barons gandrīz pusi mūža veltīja dainu vākšanai un dziesmas ne tikai izskaitīja, bet arī strukturēja precīzā, pārskatāmā sistēmā. Iesaistot tautskolotājus, skolēnus, studentus un dziesmu teicējus, viņš glāba no zudības unikālu kultūrvēstures mantojumu, kas 1894.- 1915. gadā Jelgavā un pēc tam Sanktpēterburgā iegūla sešos dainu sējumos. Latvieši Kr. Baronu sauc par Dainu tēvu, jo līdz ar kontinuitāti tauta ieguva mūžību.