Publicēts: 05.07.2016.

Aleksandrs Antiņš (Latvijas Bankas naudas zīmju eksperts): jaunie 50 eiro apritē nonāks 2017. gada pavasarī, tomēr Latvijas Banka aicina neatlikt naudas apstrādes iekārtu pielāgošanu uz pēdējo brīdi. 

Jaunā 50 eiro banknote būs jau ceturtā Eiropas sērijas banknote. Tās ieviešana tiek veikta laicīgi un ir rūpīgi pārdomāta. Jaunā 50 eiro banknote papildinās mums Latvijā un eiro zonā jau ierastās 5, 10 un 20 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

Uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā (jaunie 50 eiro apritē nonāks 2017. gada pavasarī), tomēr Latvijas Banka aicina neatlikt naudas apstrādes iekārtu pielāgošanu uz pēdējo brīdi. Lai arī iepriekšējo Eiropas sērijas banknošu ieviešana notika raiti un bez lieliem sarežģījumiem, priekšdarbus nepieciešams veikt laicīgi, lai nerastos problēmas ar naudas apstrādes iekārtām un klientu apkalpošanu.

Tāpēc Latvijas uzņēmēji ir aicināti laikus sazināties ar naudas apstrādes iekārtu apkalpotājiem par nepieciešamajiem programmatūras atjauninājumiem, bet nepieciešamības gadījumā - pieteikties Latvijas Bankā, lai vienotos par testa banknošu saņemšanu savu iekārtu pielāgošanai un citiem nepieciešamajiem priekšdarbiem (zvanot pa tālruņiem 67022391, 67022326, 67022638). Latvijas Bankā jaunās 50 eiro banknotes iekārtu testēšanas nolūkos būs pieejamas vēl pirms oficiālās laišanas apgrozībā.

Var prognozēt, ka ar jaunās 50 eiro banknotes ieviešanu Latvijā neradīsies nozīmīgi sarežģījumi. Latvijā izmantotās naudas apstrādes iekārtas (ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus) lielākoties tiek iegādātas Rietumeiropā, līdz ar to nepieciešamie priekšdarbi Eiropas sērijas banknošu izmantošanai būs jau veikti. Ja būs nepieciešamas izmaiņas, lielākoties tās varēs veikt, pieslēdzoties pie iekārtas ar datoru un veicot programmatūras atjauninājumu.

Savukārt iedzīvotājiem būtiski zināt, ka viņiem nekas speciāli nav jādara – nav jāiet uz bankām un banknotes nav jāmaina. Eiropas sērijas 50 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski – ar Latvijas Bankas un komercbanku starpniecību. Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Patlaban notiek priekšdarbi arī lielo nominālu (100 un 200 eiro) Eiropas sērijas eiro banknošu ieviešanai – tās ir dažādās izstrādes pakāpēs un tiek veikti testēšanas darbi.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar 5 eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eiro zonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013. gada maijā, otrās sērijas 10 eiro banknote – 2014. gada septembrī, bet jaunā 20 eiro banknote – 2015. gada novembrī.

Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir starp līderiem eiro zonā informētībā par Eiropas sērijas banknošu dizainu un drošības pazīmēm.