Publicēts: 06.11.2014.

Latvijas valstij zīmīgā dienā, 18. novembrī, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, tiks atklāta unikāla multimediāla izstāde "Naudas dizains. PIN kods". Tajā līdz pat 2015. gada 15. februārim varēs iepazīt vairāk nekā 20 gados paveikto lata banknošu, monētu un tagad arī Latvijas eiro monētu dizaina veidošanā. Kā zināms, Latvijas naudas dizains ir viena no Kultūras kanonā iekļautajām vērtībām.

Izstāde "Naudas dizains. PIN kods" ir 2013. gada pavasarī Latvijas Bankā izrādītās multimediālās ekspozīcijas "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi" turpinājums un atdzimšana jaunā kvalitātē. Izstādi "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi", kura ieguvusi zelta medaļu konkursā "A' Design Award" iekštelpu un izstāžu dizaina kategorijā, Latvijas Bankas telpās Rīgā, K. Valdemāra ielā, kopumā skatīja aptuveni 10 000 interesentu.

Lai nodrošinātu iespēju arī reģionu iedzīvotājiem iepazīt Latvijas naudas zīmju dizainu, Latvijas Banka saturiski un vizuāli pilnveidotā ekspozīcija šovasar nonāca Ventspils muzejā, un no novembra to varēs skatīt Latgales vēstniecībā GORS. Ventspilī izstādi no 2014. gada 2. jūlija līdz 30. septembrim apmeklēja vairāk nekā 19 000 cilvēku.

Latvijas Bankas izstādi veidojis dizaina birojs "H2E", audiovizuālās tehnoloģijas nodrošinājis SIA "SOLAVI", multimedijus izstrādājusi Jura Podnieka filmu studija, mākslinieku fotoportretu autore ir Santa Savisko–Jēkabsone.

Vairāk nekā 40 izcilāko Latvijas mākslinieku darinātās naudas zīmes Latgales vēstniecībā GORS sniegs stāstu par naudas un personības attiecībām telpā un laikā. Digitālās slīdrādes ievedīs naudas dizaina autoru – gleznotāju, instalāciju autoru, grāmatu ilustratoru, tēlnieku un daudzu citu mākslas nozaru pārstāvju darbistabās, monitorā atdzīvosies mums tik mīļās 1 lata monētas ar īpašu dizainu, bet pie interaktīvā darbagalda kopā ar māksliniekiem varēs zīmēt savu monētu.

Multimediālā izstāde "Naudas dizains. PIN kods" parāda visas 20 gadu laikā radītās naudas zīmes, to tapšanas vēsturi, kādu romantisku mītu par mākslinieku un viņa mūzu, arī nesen kaltās eiro monētas un tikko tapušās skices tām monētām, kuras pavisam drīz ieraudzīsim gan Latvijā, gan visās Eirosistēmas valstīs.

Izstādes mājaslapa ar aktuālo informāciju un grupu pieteikšanās iespējām - www.naudasdizains.lv. Īpaši aicinātas skolu grupas – izstādē darbosies gidi un radošā darbnīca, tā ka būs interesanti un izzinoši mazākiem un lielākiem skolēniem no vispārizglītojošām un jo īpaši - mākslas skolām.

Izstādes laikā plānoti arī divi īpaši pasākumi – radošās tikšanās ar māksliniekiem. 2015. gada 21. janvārī notiks tikšanās ar mākslinieku Henrihu Vorkalu, kurš darinājis četru lata jubilejas un piemiņas monētu, vienas 1 lata apgrozības monētas ("Čiekurs"), kā arī pirmās Latvijas Bankas emitētās 2 eiro piemiņas monētas ("Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014") grafisko dizainu.

Savukārt 2015. gada 11. februārī Latgales vēstniecībā GORS būs tikšanās ar izstādes veidotājiem Ramonu Umbliju un Holgeru Eleru, kuri stāstīs par moderno izstāžu saturu un formu.

Izstādi 18. novembrī plkst. 15.30 Latgales vēstniecībā GORS atklās tās vadītāja Diāna Zirniņa, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Vienlaikus ar izstādes atklāšanu tiks prezentēta nākamā Latvijas Bankas kolekcijas monēta – "Gadskārtu monēta", par ko stāstīs tās autors Arvīds Priedīte un literatūrzinātniece Janīna Kursīte. Priedīte ir vairāku īpašā dizaina 1 lata, kā arī jubilejas un piemiņas monētu autors, tostarp 2004. gadā sērijā "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" izlaistās Latgales monētas grafiskā dizaina autors.

 

Latgales vēstniecība GORS
Tālr. 22020206
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 

Latvijas Bankas preses dienests
Tālr. 67022594
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.