Publicēts: 26.08.2013. Aktualizēts: 29.08.2013.

Šodien Latvijas Banka uzsāk plašu iepazīstināšanu ar Latvijas eiro monētām - iedzīvotāji Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā, kā arī tirdzniecības centros "Alfa" un "Spice" izvietotos stendos var aplūkot Latvijas eiro monētas, kuras no 2014. gada 1. janvāra kļūs par likumīgu maksāšanas līdzekli mūsu valstī.

"Pirmā satikšanās" – šāds ir monētu stendu motīvs, jo vairumam naudas lietotāju šī būs pirmā iespēja tās skatīt. Cilvēki var aplūkot, kā izskatās Latvijas eiro monētas, kā arī iegūt sīkāku informāciju par naudas māksliniekiem un monētu tehniskajiem parametriem.

Vienlaicīgi masu medijos – televīzijās (LTV, LNT, TV3, PBK – kopumā 13 kanālos), radio (Latvijas Radio un Radio Skonto), interneta portālos (Delfi un Inbox) - sākta triju nedēļu informatīva kampaņa, kas aicinās iepazīt jauno naudu klātienē vai Latvijas Bankas mājas lapā www.bank.lv.

Šodien Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B, masu mediji tika iepazīstināti ar Latvijas eiro monētām un to izveides vēsturi.

{phocagallery view=category|categoryid=27|limitstart=0|limitcount=0}

Mākslas zinātniece, Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas locekle Ramona Umblija atgādināja par gandrīz desmit gadus seniem notikumiem, kas daudziem jau piemirsušies, – tautas ideju konkursa norisi.

Latvijas eiro monētu dizaina izvēlei tika rīkots tautas ideju konkurss, kurā tika saņemti 1088 priekšlikumi. Žūrija par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu uz eiro monētām atveidot tautumeitas portretu, Brīvības pieminekli un Latvijas ģerboni. Šaurāk, nekā iecerēts, tomēr šis uzstādījums saglabājas arī apstiprinātajos paraugos: eiro rotās mūsu naudas dizaina lepnums - pieclatnieka tautumeita, bet centus - lielais un mazais Latvijas ģerbonis.

R. Umblija pastāstīja, ka tautumeitas motīva izvēlē izšķirošs bijis monētu dizaina komisijā izskanējušais viedoklis – sievietes, tautumeitas tēls apvieno dainas, Brīvības pieminekļa motīvus, sievišķīgo spēku un vienlaikus skaistumu, turklāt tajā dzidri izskan arī vēstures atbalsis – izmantots visiem mīļais un pazīstamais tautumeitas profila attēls, kuru vēl 1929. gadā zīmējis ievērojamais Latvijas grafiķis Rihards Zariņš.

Mākslinieks, Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas vadītājs Laimonis Šēnbergs atzina, ka sudraba pieclatnieks ir pasaulē pazīstamākā Latvijas apgrozības monēta, un šis tēls ir bijis aktuāls vairāk nekā 80 gadus. Uz Latvijas 2 eiro monētas jostas būs kalti himnas vārdi: "Dievs, svētī Latviju!"

Socioloģe Ilva Pudule ("TNS Latvia") pastāstīja, ka iedzīvotāji atzinīgi vērtē Latvijas eiro monētu dizainu. Šā gada augustā veiktā aptauja liecina, ka Latvijas eiro monētu nacionālās puses dizains patīk labāk par visām pārējām eirozonas valstu apgrozības monētām ("pirmais trijnieks", kas šajā aptaujā seko Latvijas eiro, ir Itālijas, Maltas un Īrijas eiro monētu dizains).

Latvijas Bankas Monētu daļas vadītāja Maruta Brūkle atgādināja, ka Latvijas eiro monētu kalšana Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē Vācijā sākta 31. jūlijā. Oktobrī monētas tiks nogādātas Latvijā, lai tās savlaicīgi varētu no Latvijas Bankas piegādāt komercbankām (no 1. novembra). Komercbankas savukārt tālāk nodrošinās naudas iepriekšējas piegādes uzņēmējiem (no 10. decembra). Arī iedzīvotājiem, kam būs interese iepazīties ar Latvijas eiro monētām vēl pirms 1. janvāra, būs iespēja no 10. decembra iegādāties t.s. eiro sākumkomplektus – dažādu nominālu Latvijas eiro monētas 10 latu vērtībā jeb 14 eiro un 23 centi. Tie būs nopērkami komercbankās, 302 Latvijas Pasta nodaļās un Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Liepājā un Daugavpilī.

Lai nodrošinātu gan apgrozībā esošo lata monētu nomaiņu, gan rezervi eiro aprites nodrošināšanai 2013.-2014. gadā, būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu. To kopējā masa ir aptuveni 1600 tonnas. Kā uzsvēra M. Brūkle, iedzīvotāji varēs ar savām acīm pārliecināties, kā izdevušās Latvijas eiro un centu monētas, apskatot Latvijas Bankas izvietotos stendus stacijā un tirdzniecības centros "Alfa" un "Spice", daudzu cilvēku biežu gaitu krustpunktā esošās vietās.