Publicēts: 26.07.2000. Aktualizēts: 14.01.2011.

Rīgā 2000. gada 26. jūlijā

Latvijas Banka šogad piedalās starptautiskajā monētu programmā "UNICEF. Children of the World". Lai monētas reversā parādītu Latvijas bērnu attieksmi pret sevi, ģimeni, apkārtni, savu zemi un pasauli, Latvijas Banka rīkoja bērnu zīmējumu atklāto konkursu. Konkursā bija aicināti piedalīties Latvijas bērni vecumā līdz 16 gadiem.

Konkursā piedalījās gandrīz trīs tūkstoši bērnu. Žūrijas komisija izraudzījās vienu bērna darbu, kurš tiks izmantots monētas aizmugures puses jeb reversa izveidei. Latvijas Banka ir saņēmusi arī programmas organizētāja UNICEF (Apvienoto Nāciju Bērnu Fonds) apstiprinājumu žūrijas komisijas izvēlei.

Visveiksmīgākā konkursante ir 11 gadus vecā meitene no Ludzas Guna Bārbale. Viņas iecere - bērniņš krustcelēs - tiks attēlota minētās monētas reversā. Uzvarētāja šodien savās mājās Ludzā saņems Latvijas Bankas apsveikumus un prēmiju - 300 latu.

Bez uzvarētājas Latvijas Bankas žūrijas komisija nosaukusi interesantāko zīmējumu autorus, kuriem piešķirtas veicināšanas balvas - Latvijas Bankas jubilejas monētas un citas veltes. Sākotnēji bija paredzēts, ka veicināšanas balvas nopelnīs vēl desmit labāko darbu autori, taču žūrija par prēmējamiem atzina 19 bērnu zīmējumus. Pārējie laureāti ir: Ingus Putniņš no Aizputes, Katrīna Ošiņa no Raiskuma, Egija Sinka un Miks Krastiņš no Limbažiem, Katrīna Spurava, Marija Mickeviča, Vita Rozēna, Elīze Trumpe, Beāte K. Zeltiņa, Raimonds Zaķis un Kārlis Tols no Rīgas, Kristaps Slaidiņš no Drustiem, Uģis Melnozols no Liepājas, Līga Ansone un Iveta Bružeka no Bauskas, Agnese Skujiņa no Salacgrīvas, Dārta Muceniece un Daina Roga no Lielvārdes.

Monētas aversā jeb priekšpusē šai, tāpat kā vairumam Latvijas Bankas monētu, būs Latvijas Republikas lielā ģerboņa attēls. Monētas tiks kalta no sudraba, tās nominālvērtība - 1 lats. Pašlaik Latvijas Banka izsludinājusi konkursu kaltuvēm par tiesībām izgatavot šo sudraba vienlatnieku.

UNICEF (Apvienoto Nāciju Bērnu Fonds) sāka šo monētu programmu 1996. - savas 50. jubilejas gadā. Šobrīd jau 23 valstis ir nokalušas monētas, kas stāsta par šo zemju bērniem un kā UNICEF projekta sastāvdaļas ir atbalsts bērniem visā pasaulē - daļa no monētu tirdzniecībā iegūtās naudas nonāk fondā dažādu palīdzības projektu īstenošanai. Latvija ir pirmā valsts, kur bērni paši piedalījās savas monētas radīšanā. Paredzams, ka šī gada novembrī UNICEF organizētas starptautiskas konferences laikā Rīgā, Kongresu namā, notiks zīmējumu konkursa dalībnieku darbu izstāde. Centīsimies tajā izstādīt visus darbus, kuri atbilda konkursa nolikumam (zīmējumā bija jābūt attēlotam bērnam vai bērnu grupai). Cerams, ka līdz šim laikam būs nokaltas arī ar Gunas Bārbales līdzdalību veidotās UNICEF programmas Latvijas monētas. Par izstādes norises laiku informēsim atsevišķi. Latvijas Banka pateicas Latvijas bērniem par atsaucību, piedaloties savas valsts naudas un arī valsts tēla veidošanā!