Publicēts: 12.03.2024.

Pamatnostādņu adresāti

Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes pamatnostādnes Nr. ESMA34-32-701 "Pamatnostādnes par Direktīvas 2011/61/ES 25. pantu" (turpmāk – pamatnostādnes) attiecas uz kompetentajām iestādēm (Latvijā – uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju).

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2011/61/ES (2011. gada 8. jūnijs) par alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem un par grozījumiem Direktīvā 2003/41/EK, Direktīvā 2009/65/EK, Regulā (EK) Nr. 1060/2009 un Regulā (ES) Nr. 1095/2010 (tālāk tekstā – Direktīva 2011/61/ES) 25. pants, kurš ir ieviests Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likuma 60.pantā, nosaka, ka alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka (AIFP) izcelsmes dalībvalsts kompetentā iestāde izmanto tās rīcībā esošo informāciju, lai noteiktu, cik lielā mērā AIFP pārvaldīto AIF izmantotais sviras finansējums veicina sistēmiskā riska veidošanos finanšu sistēmā vai izraisa riskus ekonomikas ilgtermiņa izaugsmei.

Šīs pamatnostādnes attiecas uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Tiesību aktu prasības, kuru izpildei ir jāievēro pamatnostādnes

Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likuma 60.pants  Informācijas izmantošana pārvaldnieka darbības pārrobežu uzraudzībā.

Pamatnostādņu mērķis un būtība

Pamatnostādņu mērķis ir izveidot konsekventu, efektīvu un konstruktīvu uzraudzības praksi Eiropas finanšu uzraudzības sistēmā un nodrošināt vienotu, vienveidīgu un konsekventu Direktīva 2011/61/ES 25. panta piemērošanu, t.i. lai kompetentās iestādes novērtējot ar sviras finansējumu saistīto sistēmisko risku (tālāk tekstā - riska novērtējums) un lemjot par sviras finansējumu ierobežojošu pasākumu ieviešanu, piemērotu konsekventu pieeju.

Pamatnostādnes paredz, ka kompetentā iestāde veic riska novērtējumu, izmantojot divpakāpju pieeju, ņemot vērā sviras finansējuma avotu un veidu, kā arī ar to saistīto sistēmisko risku.

Pirmajā novērtējuma posmā identificē tos AIF, kuri var radīt sistēmisko risku. Pamatnostādnes nosaka šādu AIF kritērijus. Otrajā posmā novērtē iespējamos sistēmiskos riskus  attiecībā uz pirmajā posmā identificēto AIF finanšu stabilitāti, novērtējumā iekļaujot tirgus ietekmes risku, AIF ietekmi uz finanšu iestādēm, piespiedu pārdošanas risku, kredītstarpniecības pārtraukšanas risku.

Atsauce uz Pamatnostādņu tekstu

Pamatnostādņu teksts ir pieejams Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes mājaslapā.

Pamatnostādņu piemērošana

Pamatnostādnes piemēro no 2021. gada 24. augusta.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka izmantos pamatnostādnes savā darbībā un uzraudzības praksē, piemērojot Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likuma 60.pantā minētās prasības riska novērtējuma īstenošanā.