Publicēts: 12.03.2024.

Pamatnostādņu adresāti

Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes pamatnostādnes Nr. ESMA 34-49-446 "Pamatnostādnes par stresa testa scenārijiem saskaņā ar NTF regulu" (turpmāk – Pamatnostādnes) Guidelines on stress test scenarios under the MMF Regulation - 2021 update (europa.eu) attiecas uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 14. jūnija Regulas (ES) 2017/1131 par naudas tirgus fondiem (tālāk tekstā – Regula) 1.pantā minētajiem naudas tirgus fondiem (tālāk tekstā – NTF) un Regulas 2.panta 23.punktā definētajiem NTF pārvaldniekiem un to kompetentajām iestādēm (Latvijā – Finanšu un kapitāla tirgus komisija).

Tiesību aktu prasības, kuru izpildei ir jāievēro Pamatnostādnes

Regulas 28. panta 1. punkts nosaka prasības NTF vai NTF pārvaldniekiem regulāri veikt stresa testēšanu saskaņā ar dažādiem iespējamiem scenārijiem, kā arī faktorus, kas jāietver šo scenāriju atsauces parametros.

Pamatnostādņu mērķis un būtība

Pamatnostādņu mērķis ir nodrošināt kopīgu, vienotu un konsekventu Regulas 28. panta 1. punktā minēto prasību piemērošanu. Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādei (turpmāk – EVTI) ir deleģējums izstrādāt pamatnostādnes, lai noteiktu kopīgus atsauces parametrus stresa testa scenārijiem, kas jāietver stresa testos, ņemot vērā Regulas 28. panta 1. punktā norādītos faktorus:

a) NTF ieguldījumu portfelī esošo aktīvu likviditātes līmeņa hipotētiskas izmaiņas;

b) NTF ieguldījumu portfelī esošo aktīvu kredītriska līmeņa hipotētiskas izmaiņas, tostarp kredīta notikumus un reitinga notikumus;

c) procentu likmju un valūtas maiņas kursu hipotētisku izmaiņu tendences;

d) atpakaļpirkšanas hipotētiskos apmērus;

e) hipotētisku starpības palielināšanos vai samazināšanos starp indeksiem, kuriem piesaistītas portfeļa vērtspapīru procentu likmes;

f) hipotētiskus makrosistēmiskus satricinājumus.

EVTI ir pienākums atjaunināt Pamatnostādnes vismaz reizi gadā.

Saskaņā ar Regulas 28. panta 7. punktu EVTI ir pienākums atjaunināt Pamatnostādnes vismaz reizi gadā, ņemot vērā notikumu attīstību tirgū, tādējādi nodrošinot kopīgu, vienotu un konsekventu Regulas 28. panta 1. punktā minēto prasību piemērošanu. Atjauninātās daļas Pamatnostādnēs (iekrāsotas sarkanā krāsā) piemēro no 2022. gada 5. jūlija, pārējās Pamatnostādņu daļas piemēro no datumiem, kas noteikti Regulas 44. un 47. pantā.

Atsauce uz Pamatnostādņu tekstu

Pamatnostādņu teksts ir pieejams Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes mājaslapā:

Guidelines on stress test scenarios under the MMF Regulation - 2021 update (europa.eu).

Pamatnostādņu piemērošana

Pamatnostādnes piemēro no 2022. gada 5. jūlija.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka izmantos Pamatnostādnes savā darbībā un uzraudzības praksē, piemērojot Regulas 28. panta 1. punktā minētās prasības, un sagaida, ka ieguldījumu pārvaldes sabiedrības un alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki, kuri nodibinās un pārvaldīs NTF, ievēros Pamatnostādnēs noteikto.