Publicēts: 18.07.2013. Aktualizēts: 30.01.2014.

Valūtas kursu publicēšanas kārtība Latvijas Bankas interneta vietnē no 2014. gada 1. janvāra.

  • Latvijas Banka interneta vietnē pārpublicēs Eiropas Centrālās bankas publicētos eiro atsauces kursus. Interneta vietnē tie parādīsies attiecīgajā dienā līdz plkst. 16.00 (pēc Latvijas laika).
  • Valūtām, kurām ECB nepublicē eiro atsauces kursu, www.bank.lv būs sniegta norāde uz citiem informācijas avotiem (piem., Financial Times ).
  • Valūtas kursi attiecībā pret latu būs pieejami ar datiem līdz 2013. gada 31. decembrim esošajā apjomā (t.sk. pārskats un pārrēķins), un tie būs nodalīti atsevišķā sadaļā.
  • Lietotāju ērtībām veidojam jaunu servisu, kas ļaus saņemt arī Eiropas Centrālās bankas publicētos eiro atsauces kursus jau pierastajos formātos (XML, CSV, RSS), papildus piedāvājot arī jaunu formātu – JSON.

Lai laikus varētu iepazīties ar pārmaiņām, sākot ar 2013. gada 5. augustu Latvijas Bankas interneta vietnē sāksim paralēli publicēt arī Eiropas Centrālās bankas publicētos eiro atsauces kursus, pakāpeniski pievienojot jaunos XML failus, lai informācijas sistēmu izstrādātāji un citi interesenti varētu tos pārbaudīt savās sistēmās. XML failiem būs arī iespēja kā parametrus norādīt datumu un laiku, kā arī formātu.

Kas nosaka šīs pārmaiņas?

Pašlaik Latvijas Banka katru darbadienu nosaka vairāku ārvalstu valūtu kursus attiecībā pret latu. Šie kursi stājas spēkā ar nākamo darbadienu un tiek izmantoti LR normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Līdz ar eiro ieviešanu Latvijā, Latvijas Banka pārtrauks ārvalstu valūtu oficiālo kursu noteikšanu, taču ECB publicētie eiro atsauces kursi no 2014. gada 1. janvāra būs pieejami arī Latvijas Bankas mājas lapā.

Latvijas Banka Eiropas Centrālās bankas publicētos eiro atsauces kursus pārpublicēs tikai informatīvā nolūkā, šīs informācijas oficiālā vietne ir ECB mājas lapa: http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

Ārvalstu valūtā izteikto summu pārrēķinam uz eiro ir jāņem vērā, ka ārvalstu valūtas kursi attiecībā pret eiro tiek kotēti atšķirīgi, nekā līdz šim tika kotēti ārvalstu valūtas kursi attiecībā pret latu.

Proti, saskaņā ar starptautiski pieņemto finanšu tirgus praksi ārvalstu valūtas kursu attiecībā pret eiro izsaka, izmantojot netiešo kotēšanas metodi, t.i., izsakot ārvalstu valūtas vienību skaitu par vienu eiro (piem., 1.0 EUR = 1.3317 USD, tātad, lai iegūtu summu eiro, ārvalstu valūtas summa jādala ar norādīto valūtas kursu). Līdz šim Latvijas Banka ārvalstu valūtas kursus attiecībā pret latu noteica pretēji – kā latu skaitu par vienu ārvalstu valūtas vienību (piem., 0.702804 LVL = 1.0 EUR, tātad, lai iegūtu summu latos, ārvalstu valūtas summa bija jāreizina ar norādīto valūtas kursu).

Informācija par ārvalstu valūtas kursu attiecībā pret eiro lietojumu pēc eiro ieviešanas, pieejama "Vadlīnijās par valūtas kursa noteikšanu un piemērošanu pēc euro ieviešanas dienas" (http://www.eiro.lv/lat/uznemejiem/uznemuma_sagatavosana_eiro_ieviesanai/praktiskas_vadlinijas)

Jautājumiem, ierosinājumiem, precizējumiem par valūtas kursu publicēšanu Larvijas Bankas interneta vietnē - Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Statistiskie dati

Latvijas Bankas interneta statistikas datubāze INTS, datu tabulas, datu arhīvi, infografikas, kā arī informācija par publicētajiem statistiskajiem datiem.

Uzzināt vairāk