Publicēts: 01.06.2020.

Piektdien, 5. jūnijā, Latvijas Banka izlaidīs 2 eiro piemiņas monētu "Latgales keramika".

Mediju un interesentu ievērībai!

Iegāde būs iespējama tikai interneta vietnē e-monetas.lv no 5. jūnija plkst. 12.00. Iegādei jaunās piemiņas monētas būs pieejamas tikai suvenīriesaiņojumā un apgrozības monētu komplektos.

Covid-19 pandēmijas dēļ jaunie numismātikas produkti nebūs pieejami Latvijas Bankas kasēs. Interneta vietnē e-monetas.lv veikto pirkumu saņemšana pagaidām būs iespējama tikai pa pastu.

Jaunās 2 eiro piemiņas monētas, kas ir arī apgrozības monētas, pagaidām nebūs pieejamas (t.sk. monētas tīstokļos). Kopumā 400 000 monētu plānots laist apgrozībā pēc situācijas normalizēšanās, par to savlaicīgi informējot sabiedrību.

Latgales keramika kartite

Latgales keramika ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā, un tā veido vienu no spilgtākajām Latvijas kultūras zīmēm. Jaunajā piemiņas monētā ir attēlots Latgalei raksturīgs keramikas veidojums – svečturis. Tautas podniecība ilgu laiku tikusi izkopta Latgalē un Kurzemē, bet tikai Latgalē tā ir saglabājusies cauri laikiem un nodota no paaudzes paaudzē.

Jaunās piemiņas monētas nacionālās puses grafiskā dizaina autore ir māksliniece Gundega Rancāne, savukārt plastiskā veidojuma autors ir Jānis Strupulis. Monētas kopīgās puses autors ir mākslinieks Luks Luikss (Luc Luycx), un monētas materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

Apgrozības monētu komplekts 2020 Latgales keramika

2 eiro monētas Brilliant Uncirculated kvalitātē cena suvenīriesaiņojumā ir 7.90 eiro un iegādes limits vienai personai – 7 eksemplāri (kopējā tirāža – 5000 eksemplāru), savukārt apgrozības monētu komplekta cena ir 25.00 eiro un iegādes limits vienai personai – 7 eksemplāri (kopējā tirāža – 7000 eksemplāru).

Piemiņas monētas nacionālajā pusē ir iekalti uzraksti "LATVIJA", "LATGALES KERAMIKA", kā arī izlaišanas gads (2020). Monētas jostu tāpat kā visām citām Latvijas Republikas 2 eiro apgrozības monētām rotā uzraksts "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU *". Jaunā 2 eiro monēta kalta UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Apgrozības monētu komplektā "Latgales keramika" iekļautas 2020. gada eiro apgrozības monētas ar nominālvērtību no 1 centa līdz 2 eiro, papildus tām arī jaunā 2 eiro piemiņas monēta.

"Latgales keramika" šajā gadā būs vienīgā Latvijas Bankas izlaistā 2 eiro piemiņas monēta. Ikvienai eiro zonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt līdz divām īpaša dizaina 2 eiro piemiņas monētām, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eiro zonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta.

Latvijas Banka turpina īpaša dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīciju Latvijā. Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas valstīs.