Publicēts: 12.03.2024.

Pamatnostādņu adresāti

Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes (turpmāk – EVTI) 2020. gada 5. novembrī publicētās pamatnostādnes Nr. ESMA34-39-992 LV "Par PVKIU un dažu veidu AIF maksu par darbības rezultātu" (turpmāk – Pamatnostādnes), attiecas uz:

  • ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, kas pārvalda ieguldījumu fondus;
  • alternatīvo ieguldījumu fondu (turpmāk – AIF) pārvaldniekiem, kuru AIF ieguldījumu daļas tiek piedāvātas ieguldītājiem, kuri nav profesionāli ieguldītāji, izņemot pārvaldniekus, kuri pārvalda slēgtos AIF, Eiropas Riska kapitāla fondus, Eiropas sociālās uzņēmējdarbības fondus, atvērtos AIF ar privātā kapitāla ieguldījumu stratēģiju vai atvērtos AIF ar nekustamā īpašuma ieguldījumu stratēģiju;
  • kompetentajām iestādēm (Latvijā – Finanšu un kapitāla tirgus komisija).

Tiesību aktu prasības, kuru izpildē ir jāievēro Pamatnostādnes

Ieguldījumu fondu un AIF pārvaldnieki ievēro pienākumu rīkoties taisnīgi kā godīgam, gādīgam, rūpīgam saimniekam un nodrošina, ka pakalpojumi tiek sniegti ar pienācīgu profesionalitāti un rūpību fonda un fonda ieguldītāju interesēs (turpmāk - godīgas prakses principi) un ka fonda ieguldītājiem netiek noteiktas nepamatotas izmaksas, tostarp, attiecībā uz maksām, ko ieguldījumu fondu un AIF pārvaldnieki nosaka par fonda darbības rezultātiem un informācijas par maksu piemērošanu atklāšanu ieguldītājiem. Turpmāk minētie tiesību akti nosaka šo pienākumu:

1) ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām saskaņā ar Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma 13.1, 56. un 57.1 pantu un Komisijas Regulas (ES) Nr. 583/2010 (2010. gada 1. jūlijs) ar ko īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/65/EK attiecībā uz ieguldītājiem paredzēto pamatinformāciju un nosacījumiem, kuri jāievēro, nodrošinot ieguldītājiem pamatinformāciju vai prospektu pastāvīgā informācijas nesējā, kas nav papīrs, vai tīmekļa vietnē 10., 12. un 14. pantu;

2) AIF pārvaldniekiem saskaņā ar Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likuma 22. un 58. pantu.

Pamatnostādņu mērķis un būtība

Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde ir izstrādājusi šīs Pamatnostādnes, lai panāktu konsekventu, efektīvu un konstruktīvu uzraudzības praksi Eiropas finanšu uzraudzības sistēmā un nodrošinātu kopēju, vienveidīgu un konsekventu Savienības tiesību aktu piemērošanu. Pamatnostādņu mērķis ir panākt lielāku konverģenci un standartizāciju attiecībā uz maksām, ko ieguldījumu fondu un AIF pārvaldnieki nosaka par fondu darbības rezultātiem, šo maksu modeļiem, aprēķinu un informācijas par maksu piemērošanu atklāšanu ieguldītājiem, lai nodrošinātu, ka minēto maksu modeļi atbilst godīgas prakses principiem un fonda ieguldītājiem netiek noteiktas nepamatotas izmaksas.

Atsauce uz Pamatnostādņu tekstu

Pamatnostādņu teksts ir pieejams Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes tīmekļa vietnē.

Pamatnostādņu piemērošana

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka izmantos Pamatnostādnes savā darbībā un uzraudzības praksē, piemērojot šajā paziņojumā minētos tiesību aktus, un sagaida, ka ieguldījumu pārvaldes sabiedrības un alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieki ievēros Pamatnostādnēs noteikto.