Publicēts: 18.04.2016.

Šim stāstam par bojātu naudaszīmju apmaiņas lietām pamatā reportāža Latvijas Bankas tvitera profilā 2016. gada aprīlī; tepat bankas naudas ekspertīzes laboratorijas kolēģu Aleksandra Antiņa un Andra Tauriņa veidoti attēli un uzsvari. 

Vai lejāk nobildētā situācija ir pazīstama?

Bojātus eiro €zonā maina valstu centrālajās bankās, Latvijā – Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B un Liepājā, Teātra ielā 3.

KV1B LiepFil

Var mēģināt arī lielajās komercbankās vai naudas maiņas kantoros citur Latvijā, bet jārēķinās: privāts uzņēmums var izšķirties mainīt bojātu saviem klientiem, var to piedāvāt kā maksas pakalpojumu. 

Lai apmainītu bojātu € banknoti, pāri palikušai banknotei jābūt >50% no veselas banknotes. Ja atlikums dažādos gabalos – tiem visiem jābūt no vienas banknotes. Vairāk par nosacījumiem

Jāapzinās, ka naudaszīmes nemaina un atpakaļ neizsniedz, ja bojājumi ir tīši.

Papildvaicājums: ja nu no banknotes cilvēciņu izgriezis mazs bērns? Naudas eksperta atbilde: Nejauši bojātu naudu apmainīsim, bet kā cilvēciņu var izgriezt nejauši? :)

Tisi bojata banknote

Ja kasieris nebūs 100% pārliecināts par bojātās naudas atbilstību apmaiņas noteikumiem, naudaszīmi nosūtīs ekspertam, kurš ir naudas tehnoloģiju pārzinātājs.

Kurjermaisins 

Nosūtot bojātu naudaszīmi ekspertīzei, ir jāuzraksta iesniegums, kurā citastarp norādāms bojājuma iemesls.

 Iesniegums

Iesniegumu par naudaszīmju nodošanu ekspertīzei paraksta gan iesniedzējs, gan Latvijas Bankas kasieris. Veicot bojāto eiro un lata banknošu un monētu apmaiņu, Latvijas Banka ir tiesīga pieprasīt uzrādīt pasi vai personas apliecību (ID karti).

Iesniegums2 

Ekspertīzei nodotās bojātās naudaszīmes nonāk Naudas laboratorijā, kur ekspertīzi veic augsti kvalificēti speciālisti.

 Laboratorija

Vidēji pie mums ekspertīzei nonāk pārdesmit bojātas banknotes nedēļā, bet gadās arī lielākas partijas.

 IMG 0129

No tvitersarunas. Vaicājums: Banknotei nejauši noplēsts stūrītis. Cik lielam tam jābūt, lai banknoti uzskatītu par bojātu? :) Tad, kad bankomāts neņem pretī?
Eksperta atbilde: Ar noplēstu 5mm stūrīti visticamāk ņems pretī gan bankomāts, gan veikali. Bet, ja bankomāts neņem pretī, labāk nest apmainīt

Reizēm varam cilvēkiem palīdzēt pat šķietami bezcerīgās situācijās, kad liekas - naudiņa neatgriezeniski zudusi... Nē, attēlā nav skurstenī glabāta nauda. Bankomātu mēģināts atvērt ar autogēnu... Neizdevās, jo bankomāts ir arī sava veida seifs.

Te nianse: ja nauda degusi – to var apmainīt arī tad, ja pāri no banknotēm palicis mazāk par pusi. Katru tādu gadījumu eksperti vērtē individuāli. Šajā gadījumā naudas ekspertu iemaņas ļāva palīdzēt bankai, kuras bankomātu bija noskatījuši kramplauži.

Degusas banknotes 

Ja, atnesot bojātu naudaszīmi apmaiņai, norādīsiet savu bankas kontu, otrreiz pie mums vairs nebūs jānāk – ieskaitīsim kontā. Nianse ērtībai.

Biežākie banknošu bojājumu iemesli ir izmazgāšana kopā ar drēbēm, neuzmanīga apiešanās, uguns un dzīvnieki.

Stipri-bojats-20EUR 

Bojātās naudaszīmes pamatā ir banknotes. Bojātas monētas bankas ekspertu redzeslokā nonāk daudz retāk, jo izturīgākas.

Tepat par pāris niansēm

Pirmkārt,  monētas, kas pielāgotas nēsāšanai kā rotas (piemēram, caururbjot vai pielodējot cilpiņas), neapmainīsim, jo tās bojātas tīši, ar nolūku.

Otrkārt, bojātas monētas eirozonā centrālās bankas maina, monētu daļas – ne. Šad tad nāk vaicātāji: "Man te divu eiro monētas riņķītis – iedodiet kaut vienu eiro." Atvainojiet, noteikumi. Kad monētas centriņš izsists no apmales apļa, nav vairs pasakāms, vai abi no vienas monētas.

 Bojatas monetas

Vērts atgādināt, ka Latvijas Banka joprojām pret eiro maina latus, arī bojātus!

100 Ls

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja kādu mulsina noteikumos minētais 51%, kam no banknotes jābūt palikušam pāri pēc negadījuma, lai to apmainītu. Kā to noskaidrojam? Lai aprēķinātu, cik daudz no banknotes palicis pāri, naudas eksperts izmanto trafaretus.

 Trafarets

Naudas laboratorijas eksperta ieteikums: glabājiet naudaszīmes tām piemērotā vietā! Sabojāta nauda, ja arī apmainīsim, jums sagādās papildu rūpes – var nākties mērot ceļu uz Latvijas Bankas kasēm, lai raudzītu apmainīt.

Stipri-bojats-50EUR 

Papildjautājums: Varbūt tas ir maksas pakalpojums? Minējums: varbūt ieturat 5% komisijas maksu no maināmās naudas summas? Atbilde: Bojātas naudas apmaiņa ir bez maksas.