Publicēts: 01.10.2021.

Harijs Ozols, Latvijas Bankas Informācijas tehnoloģiju pārvaldes un ZibLab++ vadītājs

2021. gada 1. pusgadā gan zibmaksājumi, gan zibsaišu izmantošana – ērtāko un ātrāko maksājumu veikšana, norādot tikai naudas saņēmēja mobilā tālruņa numuru, izmantojot Latvijas Bankas izveidoto un uzturēto Zibsaišu reģistru – turpināja nostiprināt savu vietu kā jaunais starpbanku maksājumu standarts Latvijā.

Mazliet statistikas:

  • 2021. gada 1. pusgadā Latvijas Bankas Elektroniskajā klīringa sistēmā starp bankām veikti 8.08 milj. zibmaksājumu 2.21 mljrd. eiro vērtībā (salīdzinājumam – 2020. gada 2. pusgadā veikti 6.76 milj. zibmaksājumu 1.49 mljrd. eiro vērtībā), to īpatsvaram pieaugot līdz aptuveni 23%, bet maksājumos starp atsevišķām kredītiestādēm zibmaksājumu īpatsvars pārsniedz 50%.
  • Aktīvo zibsaišu skaits Zibsaišu reģistrā palielinājās no 321 000 līdz 484 000, savukārt to izmantošana ir trīskāršojusies, sasniedzot 12.53 milj. pieprasījumu vēl ērtāku un ātrāku maksājumu veikšanai (salīdzinājumam – 2020. gada 2. pusgadā veikti 4.17 milj. pieprasījumu). 2021. gada 20. jūlijā tika sasniegta zīmīgā 500 000 aktīvo zibsaišu robeža, to skaitam un izmantošanai ikdienā turpinot palielināties. No šā skaita 63% ir Latvijas kredītiestāžu, bet 37% – Igaunijas kredītiestāžu klienti.

Latvijas Banka neapstājas pie sasniegtā un turpina aktīvu darbu pie maksājumu inovāciju vēl plašākas iedzīvināšanas. 2021. gada 2. pusgadā zibmaksājumus saviem klientiem visā Baltijā, izmantojot Latvijas Bankas zibmaksājumu servisu, pakāpeniski sāks piedāvāt Luminor Bank AS. Savukārt ap gadumiju zibmaksājumu saņemšanu plāno nodrošināt arī Valsts kase. Tad varēs uzskatīt, ka visiem Latvijas kredītiestāžu klientiem ir iespēja baudīt zibmaksājumu priekšrocības.

Esam faktiski pabeiguši darbu pie zibprasījumu servisa izstrādes. Šā servisa sniegtās ērtākas maksāšanas iespējas starpbanku līmenī kredītiestādes sāks pakāpeniski piedāvāt ar 2022. gadu.

Pilnais zibrisinājumu komplekts (zibmaksājumi, zibsaistes un zibprasījumi) sniegs neierobežotas iespējas inovatīvu maksājumu pakalpojumu izmantošanai starpbanku līmenī visās jomās – gan īpaši ērtiem maksājumiem starp privātpersonām, gan rēķinu samaksā, gan arī e-komercijā un tirdzniecībā, t.sk. būs iespēja šos inovatīvos risinājumus attīstīt un savstarpēji izmantot ne tikai kredītiestādēm, bet arī finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem. Latvijas Banka ne tikai nodrošina nepieciešamo infrastruktūru, bet arī aicina finanšu tehnoloģiju un citu jomu uzņēmumus izmantot inovatīvo maksājumu laboratorijas ZibLab++ ietvaros sniegto atbalstu jau konkrētu inovatīvu maksājumu pakalpojumu izveidē. Mūsu kopīgais mērķis ir būt Eiropas līderiem inovatīvo un moderno maksājumu jomā.