Publicēts: 27.03.2023.

Latvijas Banka 14. aprīlī aicina uz semināru "Trīs soļi līdz kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzēja darbības atļaujai" pārstāvjus no uzņēmumiem, kuri sniedz vai plāno sniegt kolektīvās finansēšanas pakalpojumus un kuriem saskaņā ar vienotā Eiropas Savienības (ES) regulējuma prasībām ir jāsaņem darbības atļauja kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniegšanai.

Seminārā Latvijas Bankas licencēšanas un uzraudzības eksperti pastāstīs par prasībām darbības atļaujas iegūšanai un atbildēs uz uzņēmēju jautājumiem par darbības atļaujas iegūšanas procesu, iesniedzamajiem dokumentiem, izmaksām, regulējuma tvērumu u.c. Pasākumā gaidīti gan kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzēji, kuri jau strādā un kuriem līdz šī gada novembrim sava darbība jāpielāgo vienotā ES regulējuma prasībām, gan uzņēmēji, kas tikai plāno attīstīt kolektīvās finansēšanas platformu.

Seminārs notiks 14. aprīlī no plkst.10.00 līdz 12.00 Latvijas Bankas centrālajā ēkā Rīgā, K. Valdemāra ielā 2A.

Pasākumu atklās un jautājumu un atbilžu sesiju vadīs Latvijas Bankas Finanšu tehnoloģiju uzraudzības pārvaldes vadītāja Marine Krasovska. Par prasībām kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniedzēja darbības atļaujas saņemšanai stāstīs Latvijas Bankas Licencēšanas un sankciju pārvaldes galvenais juriskonsults Ingus Valtiņš un Latvijas Bankas Finanšu tehnoloģiju uzraudzības pārvaldes galvenais uzraudzības eksperts Mārtiņš Grakauskis.

Lai piedalītos seminārā, nepieciešams iepriekš pieteikties, līdz 12. aprīlim aizpildot pieteikšanās formu.

Aicinām visus kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējus, kam nepieciešama darbības atļauja, izmantot iespēju klātienē satikt Latvijas Bankas ekspertus un uzdot interesējošos jautājumus par darbības atļaujas iegūšanu.

Prasību saņemt darbības atļauju kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem nosaka visā ES vienots regulējums – Regula Nr. 2020/1503 par Eiropas kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem uzņēmējdarbībai. Regula tiek piemērota no 2021. gada 10. novembra, bet līdz šā gada novembrim ir spēkā pārejas periods, kura laikā kolektīvās finansēšanas platformām, kas bija sākušas darbu vēl pirms vienotā ES regulējuma pieņemšanas, ir jāpielāgojas jaunajām prasībām un jāsaņem uzraudzības iestāžu izsniegtas darbības atļaujas.

Pārejas perioda termiņa beigas tuvojas, tāpēc mudinām kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējus nekavēties ar pieteikumiem darbības atļaujas saņemšanai.

Latvijas Banka nodrošina uzņēmējiem atbalstu un konsultācijas visā darbības atļaujas saņemšanas procesā. Plašāka informācija par darbības atļaujas saņemšanu – licencēšanas ceļvedī Latvijas Bankas tīmekļvietnē.

Līdz šim Latvijā darbības atļauju kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniegšanai saskaņā ar Regulu Nr. 2020/1503 saņēmis viens uzņēmums – SIA "CrowdedHero Latvia".

Kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniedzējs ir uzņēmums, kas uztur tiešsaistes platformu, kurā saved kopā ieguldītājus (gan fiziskas, gan juridiskas personas) un uzņēmumus, kas vēlas piesaistīt finansējumu uzņēmējdarbībai un ierosina finansējamo projektu. Finansējums var tikt piesaistīts kā aizdevums vai ieguldījums uzņēmuma kapitālā.

Vienotais kolektīvās finansēšanas regulējums nodrošina šī pakalpojuma sniedzējiem līdzvērtīgas iespējas ES valstīs neatkarīgi no tā, kurā valstī pakalpojuma sniedzējs saņēmis darbības atļauju, proti, iespējama pārrobežu darbība (passporting).

Citi jaunumi

11.04.2024.

Latvijas Banka anulē kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības "ŠĶILBĒNI'' licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 10. aprīlī pieņēma...
10.04.2024.

Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Pāri laikiem"

Otrdien, 16. aprīlī, Latvijas Banka izlaidīs kolekcijas...
09.04.2024.

Iedzīvotāji un uzņēmēji maksājumus no valsts turpmāk saņems zibenīgi

Līdztekus jau 2 gadus nodrošinātajiem ienākošajiem...
08.04.2024.

2023. gadā audzis Latvijas kapitāla tirgus apgrozījums

Latvijas kapitāla tirgū 2023. gadā tirdzniecībai bija...
05.04.2024.

Latvijas Banka piemēro sodu Baltic International Bank SE bijušajām amatpersonām

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja lēmusi piemērot Baltic...
05.04.2024.

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītāji 2023. gada 4. ceturksnī

Latvijas apdrošināšanas sektora rādītājiPDF
04.04.2024.

Noliktavas telpu nomas piedāvājumu atlases procedūras sludinājums

Latvijas Banka no 2024. gada 1. maija uz 12 mēnešiem vēlas nomāt...
04.04.2024.

Seminārs par Vienotās ziņošanas sistēmas izmaksu un guvumu papildu novērtējuma aptaujas rezultātiem

Latvijas Banka informē, ka Eiropas Centrālā banka ir apkopojusi...
03.04.2024.

Eiro viltojumu skaits saglabājas zemā līmenī, arī Latvijā

Publiskota jaunākā eirozonas statistika par eiro viltojumu skaitu...
03.04.2024.

Likuma līmenī stiprināsim skaidrās naudas lomu

Skaidrās naudas pieejamībai Latvijas Banka īpašu vērību...
03.04.2024.

Bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni

Bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība Latvijā...
28.03.2024.

Ilgtspējas brokastīs informē par klimata pārmaiņu ietekmi uz finanšu sektoru

Šodien, 28. martā, norisinājās pērn aizsāktā cikla...