Publicēts: 23.09.2021.

Šodien Saeima trešajā, galīgajā lasījumā apstiprināja jauno Latvijas Bankas likumu, kas nosaka Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) integrāciju vienā institūcijā no 2023. gada.

latvijas banka fktk kopa 1000x400

"Pateicoties visu iesaistīto pušu ieinteresētībai un sekmīgai sadarbībai, esam paveikuši nozīmīgu darbu, lai apvienotā institūcija varētu sākt darbu un vēl efektīvāk uzraudzīt un attīstīt finanšu sektoru. Ilgtermiņā FKTK pievienošanas Latvijas Bankai rezultātā iespējams iegūt arī resursu ietaupījumu. Šis solis mazinās birokrātiju un izmaksas, būs iespējams operatīvāk reaģēt uz tirgus pārmaiņām," atzīst finanšu ministrs Jānis Reirs.

Latvijas Banka un FKTK jau vairākus mēnešus (Saeimai konceptuāli atbalstot šo ideju) īsteno priekšdarbus, lai integrācijas process būtu rūpīgi pārdomāts, sekmīgs, sabiedrības un finanšu nozares interesēm atbilstošs. Šis process turpināsies vēl aktīvāk, lai paveiktu visus priekšdarbus un apvienotā institūcija uzsāktu darbu 2023. gada 1. janvārī, nodrošinot profesionālu un efektīvu Latvijas Bankas un FKTK funkciju īstenošanu.

"Vēlos pateikt paldies gan kolēģiem Finanšu ministrijā, FKTK, Eiropas Centrālajā bankā un Latvijas Bankā, kuri piedalījās jaunā likuma izstrādē, gan Saeimai un atbildīgajai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai – par raitu un konstruktīvu likumprojekta izskatīšanas gaitu. Ir paveikts ļoti vērtīgs un apjomīgs darbs, un nu varam lepoties ar patiešām modernu centrālās bankas likumu. Tagad priekšā ir vairāki praktiski uzdevumi, to vidū apjomīgākais ir Latvijas Bankas un FKTK sekmīga integrācija," uzsver Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile: "Visu Latvijas Bankas un FKTK integrācijas procesā iesaistīto pušu kopīgs uzdevums ir panākt, lai Latvijas finanšu sektora un kapitāla tirgus uzraudzības darbs arī turpmāk tiktu veikts atbildīgi un profesionāli. Šo integrācijas procesu mēs uzlūkojam kā iespēju kopīgiem spēkiem kļūt par efektīvu un spēcīgu uzraugu, nopietni strādājot pie Latvijas finanšu sektora attīstības veicināšanas. Līdzšinējais darbs pie integrācijas procesa ir signāls, ka šis mērķis tiks sasniegts un turpmākajos gados dos pievienoto vērtību Latvijas sabiedrībai un ekonomikai."

Pašlaik aktīvi notiek integrētās organizācijas struktūras izveide, paredzot monetārās politikas un uzraudzības funkciju nošķirtību. Uzsākti arī tehniskie priekšdarbi abu institūciju apvienošanai, t.sk. darbu sākusi integrācijas projekta komisija, kurā iekļauti Latvijas Bankas un FKTK pārstāvji.

Jaunais Latvijas Bankas likums nosaka integrētās institūcijas darbības principus, uzdevumus un pārvaldes uzbūvi, kā arī tās lomu makrouzraudzības politikas īstenošanā. Likums paredz FKTK integrāciju ar Latvijas Banku, ievērojot monetārās politikas un finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzības un noregulējuma iestādes funkciju neatkarību.

Pērn veiktajā izpētē secināts, ka abu institūciju integrācija ļaus turpmāk efektīvāk uzraudzīt un attīstīt finanšu nozari. Šis solis mazinās birokrātiju un izmaksas, būs iespējams operatīvāk reaģēt uz tirgus pārmaiņām. Izpētē arī secināts, ka integrācijas rezultātā ilgtermiņā iespējams iegūt resursu ietaupījumu.

Citi jaunumi

28.03.2024.

Ilgtspējas brokastīs informē par klimata pārmaiņu ietekmi uz finanšu sektoru

Šodien, 28. martā, norisinājās pērn aizsāktā cikla...
28.03.2024.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segmentā turpinās sašaurināšanās

2023. gada beigās Latvijā darbojās 29 kooperatīvās krājaizdevu...
27.03.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada marts

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
21.03.2024.

Par Latvijas Bankas darbu svētku laikā

Saistībā ar svētkiem mainīts Latvijas Bankas darba laiks. Kā...
20.03.2024.

Banku sadarbība ar klientiem: kā panākt samērību?

Jau vairākus gadus finanšu sektorā saistībā ar finanšu noziegumu...
20.03.2024.

Ilgtspējīgas finanses – katram ir sava loma nākotnes veidošanā

2024. gads ir atnesis vēstis par aizvien pieaugošiem klimata un...
19.03.2024.

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar 840 tūkstošu eiro peļņu

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar...
19.03.2024.

Kara ekonomika un kā tā darbojas

Kas ir kara ekonomika un kā tā darbojas? Krustpunktā Lielā...
19.03.2024.

Sākas balsojums par 2023. gada izcilāko kolekcijas monētu

Latvijas Banka sadarbībā ar portālu "Delfi" no 2024. gada...
14.03.2024.

"Finanšu pratības nedēļas 2024" laikā visā Latvijā notiks daudzveidīgi pasākumi par naudu, kas noderēs ikvienam

No 18. līdz 24. martam Latvijā jau 11. reizi notiks...
13.03.2024.

Latvijas Banka anulē Pūņu Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 2024. gada 13. martā anulēja...
12.03.2024.

Brīvi izvēlētai tēmai veltītas kolekcijas monētas dizaina atklātā konkursa rezultāti

Noslēdzies Latvijas Bankas izsludinātais brīvi izvēlētai tēmai...