Publicēts: 12.01.2022.

Latvijas Banka sāk publicēt jaunu statistikas veidu – nedēļas datus par norēķiniem ar vadošo Latvijas kredītiestāžu izsniegtajām maksājumu kartēm tirdzniecības vietās Latvijā un ārvalstīs. Dati pieejami Latvijas Bankas statistikas datubāzē INTS un turpmāk tiks atjaunoti reizi nedēļā – katru trešdienu plkst. 11.30.

Jaunajā statistikas veidā iekļauta šāda informācija: iekšzemes un pārrobežu maksājumu skaits un summa dažādās tirdzniecības vietās Latvijā un ārvalstīs ar vadošo Latvijas kredītiestāžu izsniegtajām kartēm; tirgotāja kategorija; tirgotāja valsts; maksājuma uzsākšanas veids (klātienē vai attālināti).

No idejas līdz datu iekļaušanai Latvijas Bankas statistikas datubāzē INTS pagāja aptuveni gads. Latvijas Banka izsaka pateicību vadošajām Latvijas kredītiestādēm, kas izrādīja atsaucību un gatavību dalīties ar savā rīcībā esošajiem datiem, neidentificējot kartes turētāju.

Jaunie dati tiks izmantoti maksājumu bilances statistikas sagatavošanā braucienu un e-komercijas novērtēšanai, kā arī maksājumu statistikas, nacionālo kontu un iekšzemes kopprodukta statistikas sagatavošanā. Vienlaikus tie palīdzēs gan Latvijas Bankas ekonomistiem, gan ikvienam citam interesentam pilnvērtīgāk un operatīvāk analizēt norises Latvijas tautsaimniecībā, jo tie sniedz detalizētu ieskatu iedzīvotāju tēriņu paradumos. Latvijas Bankas ekonomistu novērtējums par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz iedzīvotāju patēriņu dažādās tirdzniecības vietās tiks publicēts nākamnedēļ.

"Dzirdēts teiciens "Dati ir mūsdienu nafta". Ticamu un operatīvu datu nozīme ir nenovērtējama ne tikai uzņēmējdarbībā, bet arī ekonomikā kopumā. Jo plašāka ir pieejamā informācija, jo politikas veidotājiem vieglāk pieņemt izsvērtus lēmumus. Vēlos pateikties gan saviem kolēģiem Latvijas Bankā, gan sadarbības partneriem kredītiestādēs par darbu šā jaunā datu veida izveidē. Maksājumu karšu datos ir apvienotas tradicionālās statistikas (uzticamība, analīzes plašums) un reāllaika datu (operativitāte, zibenīga informācija par aktuālajām norisēm ekonomikā un tās subjektu uzvedību) labākās īpašības un priekšrocības. Esmu pārliecināts, ka šie dati noderēs ne tikai Latvijas Bankas pētniekiem, bet arī citām institūcijām, tāpēc esam nodrošinājuši to brīvu pieejamību ikvienam interesantam," uzsver Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Latvijas Banka pilda vairākus uzdevumus, kas ir nozīmīgi tautsaimniecības un finanšu sistēmas funkcionēšanai, un viens no būtiskākajiem ir statistisko datu vākšana, glabāšana un apstrādāšana, kā arī statistiskās informācijas izstrāde, apkopošana, analīze un izplatīšana saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku". Latvijas Banka apkopo monetāro un finanšu statistiku, banknošu statistiku, maksājumu un maksājumu sistēmu statistiku, finanšu stabilitātes statistiku un maksājumu bilances un starptautisko investīciju bilances statistiku, kā arī aktīvi iesaistās statistisko datu apkopošanā Eiropas līmenī.

Latvijas Banka attīsta makroekonomisko un finanšu analīzi un izpēti, tādējādi radot drošu pamatu lietpratīgai darbībai šajās jomās. Nozares vadošā eksperta loma palīdz Latvijas Bankai veicināt sabiedrības izpratni par tautsaimniecības un naudas sistēmas attīstību, aktuālo situāciju un īstenoto ekonomisko politiku. Latvijas Banka arī aktīvi darbojas sabiedrības ekonomiskās izglītošanas jomā.

Latvijas Bankas ekonomistu komandā ar dažādu jomu pētniecību nodarbojas vairāk nekā 10 zinātņu doktoru. Latvijas Banka arī uztur Latvijā modernāko ekonomikas modelēšanas instrumentu klāstu, ar kuru palīdzību tiek veikta aktuālo Latvijas tautsaimniecības norišu analīze un izstrādāti priekšlikumi ekonomiskās politikas jomā. Ar Latvijas Bankas ekonomistu rakstiem, komentāriem, viedokļiem, pētījumiem un citu veidu analīzi var iepazīties www.makroekonomika.lv.

Citi jaunumi

28.03.2024.

Ilgtspējas brokastīs informē par klimata pārmaiņu ietekmi uz finanšu sektoru

Šodien, 28. martā, norisinājās pērn aizsāktā cikla...
28.03.2024.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segmentā turpinās sašaurināšanās

2023. gada beigās Latvijā darbojās 29 kooperatīvās krājaizdevu...
27.03.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada marts

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
21.03.2024.

Par Latvijas Bankas darbu svētku laikā

Saistībā ar svētkiem mainīts Latvijas Bankas darba laiks. Kā...
20.03.2024.

Banku sadarbība ar klientiem: kā panākt samērību?

Jau vairākus gadus finanšu sektorā saistībā ar finanšu noziegumu...
20.03.2024.

Ilgtspējīgas finanses – katram ir sava loma nākotnes veidošanā

2024. gads ir atnesis vēstis par aizvien pieaugošiem klimata un...
19.03.2024.

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar 840 tūkstošu eiro peļņu

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar...
19.03.2024.

Kara ekonomika un kā tā darbojas

Kas ir kara ekonomika un kā tā darbojas? Krustpunktā Lielā...
19.03.2024.

Sākas balsojums par 2023. gada izcilāko kolekcijas monētu

Latvijas Banka sadarbībā ar portālu "Delfi" no 2024. gada...
14.03.2024.

"Finanšu pratības nedēļas 2024" laikā visā Latvijā notiks daudzveidīgi pasākumi par naudu, kas noderēs ikvienam

No 18. līdz 24. martam Latvijā jau 11. reizi notiks...
13.03.2024.

Latvijas Banka anulē Pūņu Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 2024. gada 13. martā anulēja...
12.03.2024.

Brīvi izvēlētai tēmai veltītas kolekcijas monētas dizaina atklātā konkursa rezultāti

Noslēdzies Latvijas Bankas izsludinātais brīvi izvēlētai tēmai...