Publicēts: 20.05.2019.

Cienījamie žurnālisti!

Aicinām Jūs piektdien, 24. maijā, apmeklēt Latvijas Bankas rīkotu preses pasākumu, kurā tiks sniegta informācija par jaunās Eiropas sērijas 100 un 200 eiro banknošu laišanu apgrozībā Latvijā un eiro zonā kopumā.

Medijiem būs iespēja klātienē aptaustīt, apskatīt un pagrozīt (arī nofotografēt un nofilmēt) jaunās, Eiropas sērijas 100 un 200 eiro banknotes, kas pie iedzīvotājiem un uzņēmējiem nonāks 2019. gada 28. maijā. Ar šo banknošu laišanu apgrozībā tiks noslēgta vērienīga pāreja uz modernāka dizaina un drošāku Eiropas sērijas banknošu ieviešanu, kas tika uzsākta vēl pirms Latvijas pievienošanās eiro zonai – 2013. gadā, apgrozībā laižot jauno 5 eiro banknoti.

Preses pasākumā piedalīsies Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms un Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Aleksandrs Antiņš.

Pasākumā tiks sniegta informācija par:

- jauno Eiropas sērijas 100 un 200 eiro banknošu nonākšanu apgrozībā no 28. maija;

- līdz šim paveikto Eiropas sērijas banknošu ieviešanā;

- Latvijas Bankas īstenoto gatavošanos jauno 100 un 200 eiro banknošu laišanai apgrozībā;

- būtiskākajām izmaiņām banknošu dizainā un pretviltošanas elementos.

Pasākums notiks piektdien, 24. maijā, plkst.11.00 Latvijas Bankas ēkā Rīgā, K. Valdemāra ielā 2A (Latvijas Bankas centrālajā ēkā pretī Rīgas pilij).

Jaunās 100 un 200 eiro banknotes Eirosistēma, tai skaitā Latvijas Banka laidīs apgrozībā 2019. gada 28. maijā un noslēgs Eiropas sērijas banknošu ieviešanu eiro zonā. Jauno banknošu ieviešana tiek veikta laicīgi un ir rūpīgi pārdomāta. Jaunās 100 un 200 eiro banknotes papildinās mums Latvijā un eiro zonā jau ierastās 5, 10, 20 un 50 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

Eiropas sērijas banknotes nodrošina labāku aizsardzību pret viltošanu un banknošu drošības uzlabojumus. 100 un 200 eiro banknotēm ir tādi paši pretviltošanas elementi kā 50 eiro banknotei, piemēram, portrets ūdenszīmē un hologrammā, kā arī jauni un uzlaboti elementi, kas padara tās grūtāk viltojamas, bet ir viegli pārbaudāmi.

Jaunums ir pavadoņhologramma. Tas ir pilnīgi jauns pretviltošanas elements, kas redzams 100 un 200 eiro banknošu sudrabotās joslas augšējā daļā. Pagrozot banknoti, var redzēt sīkus eiro simbolus €, kas riņķo apkārt nominālvērtības skaitlim. Eiro simboli kļūst skaidrāk saskatāmi tiešā gaismā.

Vēl viens būtisks elements ir visā sērijā jau izmantotais smaragdzaļais skaitlis. Pagrozot banknoti, uz spīdošā skaitļa apakšējā kreisajā stūrī redzams kustīgas gaismas efekts, kas pārvietojas augšup un lejup, un skaitlis maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu. Uz jaunajām 100 un 200 eiro banknotēm eiro simboli redzami arī uz skaitļa.

Papildus plašai sabiedrībai paredzētajiem pretviltošanas elementiem jaunajām banknotēm ir jauni un uzlaboti elementi autentiskuma noteikšanai ar iekārtu un ierīču palīdzību.

Uzņēmējiem tika dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā, pielāgojot naudas apstrādes iekārtas.

Iedzīvotājiem būtiski zināt, ka viņiem nekas speciāli nebūs jādara – nebūs jāiet uz bankām un banknotes nebūs jāmaina. Eiropas sērijas banknotes apgrozībā nonāk pakāpeniski – ar Latvijas Bankas un komercbanku starpniecību. Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar 5 eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eiro zonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013. gada maijā, otrās sērijas 10 eiro banknote – 2014. gada septembrī, jaunā 20 eiro banknote – 2015. gada novembrī, bet jaunā 50 eiro banknote – 2017. gada aprīlī.

Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir starp līderiem eiro zonā informētībā par Eiropas sērijas banknošu dizainu un drošības pazīmēm.