Publicēts: 21.09.2015.

Latvijas Banka 2015. gada 28. oktobrī rīkos kārtējo tautsaimniecības konferenci, kurā turpināsim diskusiju par vienu no globālajai un eiro zonas tautsaimniecībai svarīgākajām tēmām – augsta parāda līmeņa ietekmi uz tautsaimniecības izaugsmi.

Konferencē "Quo vadis, Eiropa? Kā panākt izaugsmi tautsaimniecībās ar augstu parāda līmeni?" akadēmisko aprindu pārstāvji un ekonomikas politikas īstenotāji analizēs valsts parāda pieauguma vēsturisko un akadēmisko skatījumu, kā arī diskutēs par lielu valsts parādu ietekmi uz monetāro politiku.

Konferences pirmajā paneļdiskusijā "Valsts parādu pieaugums: vēsturiskais un akadēmiskais skatījums" tiks meklētas atbildes uz tādiem jautājumiem kā valsts parādu ietekme uz ienākumu līmeni, fiskālās ekspansijas efektivitāte un Eiropas parāda līmeņa atmaksājamība. Diskusijā piedalīsies Starptautiskā Valūtas fonda un Apvienotā Vīnes institūta vecākais ekonomists Luišs A. V. Katao(Luis A. V. Catão), Ziemeļkarolīnas štata Universitātes ekonomikas profesors Tomass Greness(Thomas Grennes), Londonas Biznesa skolas profesore Lukrēcija Reihlina(Lucrezia Reichlin) un Tokijas Universitātes Ekonomikas fakultātes profesors Keniči Ueda (Kenichi Ueda).

Diskusiju vadīs Reuters News žurnālists Džons O'Donels(John O'Donnell).

Savukārt paneļdiskusijā "Kādas problēmas lieli valsts parādi rada monetārajai politikai?" tiks runāts par vienotas monetārās politikas savietojamību ar decentralizētu fiskālo politiku, liela valsts parāda ietekmi uz monetārās politikas transmisijas mehānismu un fiskālās un monetārās politikas reaģēšanu un mijiedarbību krīzes situācijā. Šajā diskusijā iesaistīsies Slovākijas Republikas Parlamenta deputāts, bijušais finanšu ministrs Ivans Miklošs(Ivan Mikloš), Eiropas Centrālās bankas Valdes loceklis Peters Prāts(Peter Praet), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un Somijas Finanšu ministrijas pastāvīgais sekretāra vietnieks Tuomass Sārenheimo(Tuomas Saarenheimo).

Diskusiju vadīs TV2 Danmark komentētājs un korespondents finanšu jautājumos Nīlss H. Bīnemanis (Niels H. Bünemann).

Pasākuma programmu sk. https://www.makroekonomika.lv/konference-quo-vadis-eiropa-ka-panakt-izaugsmi-tautsaimniecibas-ar-augstu-parada-limeni.

Konference notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Mūkusalas ielā 3, Rīgā. Sākums – plkst. 9.00. Dalība pasākumā ar ielūgumiem (plašsaziņas līdzekļiem – piesakoties Latvijas Bankas preses dienestā pa tālr. 67022594; Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.; līdz 2015. gada 26. oktobrim plkst. 17.00).

Tiks nodrošināta interneta tiešraide Latvijas Bankas makroekonomiskās analīzes portālā www.makroekonomika.lv.