Publicēts: 04.12.2014.

Turpinot Latvijas un vispārcilvēcisko vērtību stāstu monētu mākslā, Latvijas Banka izsludina atklātu inovatīvas eiro kolekcijas monētas dizaina konkursu.

Priekšlikumus sižeta, dizaina vai tehniskā izpildījuma ziņā inovatīvai monētai, ko paredzēts laist apgrozībā 2015. gada decembrī, aicināti iesniegt mākslinieki un mākslas studenti.

Vairāk nekā 20 gadus ar kolekcijas monētu (iepriekš tās saucām par jubilejas un piemiņas monētām) starpniecību Latvijas Banka veido stāstu par Latviju, tās vēsturiskajām, kultūras un emocionālajām vērtībām nacionālā un starptautiskā kontekstā, radot monētas ar netradicionālu māksliniecisko, tehnisko vai tematisko risinājumu.

Konkursi par satura, dizaina vai tehniskā izpildījuma ziņā inovatīvām monētām ir rīkoti arī iepriekš, piemēram, tā tika noskaidrots, ka pēdējo latu kolekcijas monētu veidos mākslinieks Paulis Liepa (monēta "365"). Šajā konkursā kopumā tika iesniegti 53 darbi.

Konkursā iesniegtajiem darbiem jāatbilst vairākiem nosacījumiem, kuri detalizēti aprakstīti Latvijas Bankas interneta vietnē.

Iesniegtos darbus vērtēs un konkursa uzvarētājus noteiks Latvijas Bankas monētu dizaina komisija. Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas prēmijas (pirms likumā paredzēto nodokļu samaksas) - pirmās vietas ieguvējam 2500 eiro, otrās vietas ieguvējam – 1500 eiro, trešās vietas ieguvējam – 1000 eiro, veicināšanas prēmijas – 400 eiro.

Konkursa rezultāti tiks publiskoti līdz 2015. gada 1. martam.