Publicēts: 14.11.2014.

Starptautiskajā konkursā "The Coin of the Year" ("Pasaules gada monēta") Latvijas Bankas 2013. gadā izlaistā komponistam Rihardam Vāgneram veltītā kolekcijas monēta atzīta par gada labāko sudraba monētu pasaulē.

Konkurss "Pasaules gada monēta" ir līdzvērtīgs monētu mākslas Oskaru piešķiršanai.

Konkursa otrajā kārtā dažādās kategorijās (piemēram, labākā zelta monēta, labākā sudraba monēta, labākā bimetāla monēta utt.) par uzvarējušām atzītās monētas sacentīsies par "Pasaules gada monētas" titulu. Kopumā otrajai kārtai žūrija izraudzījās 10 monētu, t.sk. monētu "Rihards Vāgners", bet rezultātus plānots publiskot 2015. gada janvārī.

Latvijas Banka šajā konkursā piedalās regulāri un ar labiem panākumiem. Nozīmīgākais no tiem – 2010. gadā par labāko zelta monētu un "Pasaules gada monētu" tika atzīta zeltā kaltā "Latvijas monēta". Kopš 2000. gada balvas dažādās nominācijās guvušas arī monētas "Millennium", "Liktenis", "Brīvības cīņas" un "Miglā asaro logs".

Vāgneram veltītā sudraba kolekcijas monēta tika izlaista 2013. gada jūnijā kā veltījums pasaulslavenā vācu komponista 200 gadu jubilejai. Šī monēta ir arī piemiņa Vāgnera rosīgajam Rīgas periodam, kad viņš sāka savas pirmās nozīmīgākās operas "Rienci" komponēšanu.

Monētas grafisko dizainu veidojuši Aigars Ozoliņš (aversu) un Ivo Grundulis (reversu), bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē (Koninklijke Nederlandse Munt).

Latvijas Banka kopš 1995. gada izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un piecas eiro monētas, ko saskaņā ar vienoto Eiropas metodoloģiju saucam par kolekcijas monētām. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku.

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai Monētu dizaina komisijai (sākotnēji – Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.