Publicēts: 17.09.2014.

Kopš 2014. gada 2. jūlija vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku izmantojuši iespēju apmeklēt unikālo multimediālo izstādi "Naudas dizains. PIN kods", kurā var iepazīt vairāk nekā 20 gados paveikto lata banknošu, monētu un Latvijas eiro monētu dizaina veidošanā.

Izstāde Ventspils muzejā ir skatāma vēl 2 nedēļas – līdz 2014. gada 30. septembrim.

Līdz 30. septembrim Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē ir apskatāma arī naudas dizaina autoru grupas Olgas Šilovas (tēlniecība), Andra Vārpas (tēlniecība), Guntara Sietiņa (grafika) un Daiņa Pundura (keramika) oriģināldarbu izstāde "Uz visu banku!". Saturiski tā papildina pilī notiekošo izstādi "Naudas dizains. PIN kods".

Abu izstāžu noslēguma dienā – 30. septembrī plkst.15.00 – notiks radošs pasākums ar ventspilnieces, tēlnieces O.Šilovas līdzdalību. Naudas izstādē ikviens var ieskatīties acīs sudraba pieclatnieka Mildai. Skulptūras autore ir O.Šilova, kura stāstīs gan par šo, gan citiem saviem oriģinālās plastikas darbiem.

Izstāde "Naudas dizains. PIN kods" ir 2013. gada pavasarī Latvijas Bankā izrādītās multimediālās ekspozīcijas "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi" turpinājums un atdzimšana jaunā kvalitātē. Izstādi "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi", kura ieguvusi zelta medaļu konkursā "A' Design Award" iekštelpu un izstāžu dizaina kategorijā, Latvijas Bankas telpās Rīgā, K. Valdemāra ielā, kopumā skatīja aptuveni 10 tūkstoši interesentu.

Lai nodrošinātu iespēju arī reģionu cilvēkiem iepazīt Latvijas naudas zīmju dizainu, Latvijas Banka nolēma saturiski un vizuāli pilnveidot ekspozīciju, papildināt to saistībā ar Latvijas pievienošanos eiro zonai un nodrošināt tās izstādīšanu pieejamību divās vietās Latvijā – Ventspils muzejā un no 2014. gada novembra – Rēzeknes kultūras centrā "GORS".

Latvijas Bankas izstādi veidojis dizaina birojs "H2E", audiovizuālās tehnoloģijas nodrošinājis SIA "SOLAVI", multimedijus izstrādājusi Jura Podnieka filmu studija, mākslinieku fotoportretu autore ir Santa Savisko–Jēkabsone.

Vairāk nekā 40 izcilāko Latvijas mākslinieku darinātās naudas zīmes līdzās Ventspils Livonijas ordeņa pils un pilsētas vairāku gadsimtu vēsturi atainojošiem priekšmetiem (tostarp Kurzemes un Zemgales hercogistes monētu kolekcijai) sniedz stāstu par naudas un personības attiecībām telpā un laikā. Digitālās slīdrādes ieved gleznotāju, instalāciju autoru, grāmatu ilustratoru, tēlnieku un daudzu citu mākslas nozaru pārstāvju darbistabās, monitorā atdzīvojas mums tik mīļās 1 lata monētas ar īpašu dizainu, bet pie interaktīvā darbagalda kopā ar māksliniekiem var zīmēt savu monētu.

Multimediālā izstāde "Naudas dizains. PIN kods" parāda visas 20 gadu laikā radītās naudas zīmes, to tapšanas vēsturi, kādu romantisku mītu par mākslinieku un viņa mūzu, arī nesen kaltās eiro monētas un tikko tapušās skices tām monētām, kuras pavisam drīz ieraudzīsim gan Latvijā, gan visās Eirosistēmas valstīs.

Izstāde "Naudas dizains. PIN kods" apmeklētājiem pieejama Ventspils muzejā Jāņa ielā 17, Ventspilī, otrdienās-svētdienās no plkst.10.00 līdz 18.00. Sīkāka informācija par izstādi – interneta vietnē www.naudasdizains.lv.

{phocagallery view=category|categoryid=44|limitstart=0|limitcount=0}