Publicēts: 26.06.2014.

Ventspils muzejā no 2014. gada 2. jūlija līdz 30. septembrim unikālā multimediālā izstādē "Naudas dizains. PIN kods" varēs iepazīt vairāk nekā 20 gados paveikto lata un tagad arī eiro naudas zīmju – banknošu un monētu - dizaina veidošanā.

Izstādi "Naudas dizains. PIN kods" var raksturot kā 2013. gada pavasarī Latvijas Bankā izrādītās multimediālās ekspozīcijas "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi" turpinājumu un atdzimšanu jaunā kvalitātē. Izstāde "Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi", kura ieguvusi zelta medaļu konkursā "A' Design Award" iekštelpu un izstāžu dizaina kategorijā, Latvijas Bankas telpās K. Valdemāra ielā bija plaši apmeklēta (kopumā to skatīja 10 000 interesentu).

Lai nodrošinātu iespēju arī reģionu cilvēkiem iepazīt Latvijas naudas zīmju dizainu, Latvijas Banka nolēma saturiski un vizuāli pilnveidot ekspozīciju, papildināt to saistībā ar Latvijas pievienošanos eiro zonai un nodrošināt tās izstādīšanu pieejamību divās vietās Latvijā – Ventspils muzejā un no novembra – Rēzeknes kultūras centrā "GORS".

Izstādes atklāšana Ventspils muzejā, Jāņa ielā 17, Ventspilī notiks otrdien, 1. jūlijā, plkst. 15.00. Tās laikā plānotas Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga, Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un izstādes kuratores mākslas zinātnieces Ramonas Umblijas uzrunas, kā arī tiks sniegta detalizēta informācija par izstādi.

Latvijas Bankas izstādi veidojis dizaina birojs "H2E", audiovizuālās tehnoloģijas nodrošinājis SIA "SOLAVI", multimedijus izstrādājusi Jura Podnieka filmu studija, mākslinieku fotoportretu autore Santa Savisko–Jēkabsone.

Izstādes kuratore mākslas zinātniece un Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas locekle R. Umblija: "Multimediālā izstāde "Naudas dizains. PIN kods" apliecina, ka vairāk nekā divus gadu desmitus koptās iemaņas lata naudas zīmju dizaina veidošanā ir auglīgs spēks darba turpinājumam Eiropas kultūras ainavas kontekstā, kurā Latvijas mākslinieki jau ienākuši ar izcilu radošumu un mākslinieciskām un tehnoloģiskām inovācijām."

Kā stāsta R. Umblija, Latvijas Banka, jau trešo gadu desmitu īstenojot savu naudas dizaina programmu, naudas zīmēs ietvērusi Latvijas kultūras kanona vērtības. "Multimediālās ekspozīcijas izpēte var izvērsties par tādu kā orientēšanās turnīru, kur mūsu zināšanas sastopas ar Latvijas kultūras vērtībām."

Izstādes atklāšanā tiks atvērts Latvijas Bankas izdevums "Lata naudas zīmes. Lats Coins and Notes. 1993–2013". Šajā bagātīgi ilustrētajā izdevumā ietvertas visas atjaunotā lata naudas zīmes (banknotes, apgrozības monētas, t.sk. īpašā dizaina 1 lata monētas ar ierobežotu tirāžu, un jubilejas un piemiņas monētas), latviešu un angļu valodā sniedzot informāciju par to raksturlielumiem un dizaina kultūrvēsturisko kontekstu un vēstījumu, kas ļāvis tām kļūt par Latvijas kultūras kanona sastāvdaļu.

Izstādes "Naudas dizains. PIN kods" atklāšanas un izdevuma "Lata naudas zīmes. Lats Coins and Notes. 1993–2013" atvēršanas pasākumā laipni aicināti piedalīties masu mediju pārstāvji. Kā jau minēts, svinīgā ceremonija notiks 1. jūlijā plkst. 15.00 Ventspils muzejā – Jāņa ielā 17, Ventspilī. Tās laikā plānotas Latvijas Bankas un Ventspils domes vadības pārstāvju uzrunas, tiks sniegta detalizēta informācija par izstādi. Medijiem tiks nodrošināta foto un video fiksācijas, kā arī izstādes veidotāju interviju iespēja.

Latvijas Banka nodrošinās pasākuma dalībniekiem transportu nokļūšanai uz pasākumu Ventspilī un atpakaļ. Izbraukšana no Latvijas Bankas centrālās ēkas K. Valdemāra ielā 2A dienesta ieejas (no Noliktavas ielas) 1. jūlijā plkst.11:45, savukārt atgriešanās galvaspilsētā plānota vakarpusē.

Tos žurnālistus, kuri uz Ventspils muzeju vēlētos doties ar Latvijas Bankas organizēto transportu no Rīgas, lūdzam informēt par to līdz 30. jūnija plkst.15:00, sūtot e-pastu uz adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot pa tālruni 67022594.