Publicēts: 31.05.2013.

Latvijas Banka pirmdien, 3.jūnijā - laikā, kad daudzviet vēl valda pasaulslavenā vācu komponista Riharda Vāgnera 200. dzimšanas dienas jūtis, laidīs apgrozībā viņam veltītu jubilejas monētu: tā ir arī piemiņa Vāgnera rosīgajam Rīgas periodam, kad viņš sāka savas pirmās nozīmīgākās operas "Rienci" komponēšanu. Monētas grafisko dizainu veidojuši Aigars Ozoliņš (aversu) un Ivo Grundulis (reversu), bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Rihards Vāgners (1813–1883) Rīgas Pilsētas teātrī no 1837. gada augusta līdz 1839. gadam jūnijam pildīja pirmā kapelmeistara pienākumus. Rīgā bija otrā pilsēta pasaulē, kurā 1843. gadā tika iestudēts Riharda Vāgnera "Klīstošais holandietis". Šī opera, kas svarīga vācu kultūrai un Rīgas vācbaltu sabiedrībai ar šo izstudējumu iezīmīga arī latviešu mūzikas un valsts vēsturē.

Proti, R. Vāgnera jaunības gadu meistardarbs latviešu valodā tika izrādīts 1918. gada 18. novembrī Latvijas valsts proklamēšanas akta patriotiskajā noformējumā, publikai, operas korim un orķestrim pirms uvertīras trīs reizes atskaņojot Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju!". R. Vāgnera mūzikas drāmu stils, kurā izteiksmes līdzekļu kāpinājums un pat pārspīlējums pārtapis estētiskā normā, bija viens no elementiem, kas Rīgā savulaik veidoja lielisku augsni eklektisma un jūgendstila triumfam.

Monētas priekšpusē jeb aversā burinieks vētrā bangojošā jūrā, no tā pa labi puslokā uzraksts 1 LATS, pa kreisi monētas lejasdaļā – gadskaitlis 2013. Monētas aizmugurē jeb reversā centrā Riharda Vāgnera portrets profilā, no tā pa kreisi – viņa paraksta faksimils, pa labi puslokā uzraksts RĪGA un gadskaitļi 1837–1839.

Jubilejas monēta "Rihards Vāgners" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5,000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā (Rīgā – kasēs K. Valdemāra ielā 1B) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 28.86.

Vagners_averssVagners_reverss