Publicēts: 10.04.2013. Aktualizēts: 11.04.2013.

Latvijas Banka īsi pirms Rūdolfiem – ceturtdien, 11. aprīlī, – laidīs apgrozībā latviešu literatūras klasiķim Rūdolfam Blaumanim veltītu jubilejas monētu, jo šis ir "Tālavas taurētāja", "Nāves ēnā" un "Skroderdienu Silmačos" autora 150. jubilejas gads. Monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta Regia Autonomǎ Monetǎria Statului (Rumānija) Eiropas Savienības dalībvalstu jubilejas un piemiņas monētu programmas "Eiropas sudraba programma" ietvaros.

Rūdolfa Blaumaņa vispusīgais devums dramaturģijā, prozā un lirikā ir latviešu literatūras zelta fonds. Tajā iespaidīgi atainota latviešu lauku cilvēku dzīve, raksturi un domāšanas veids laikā, kad brieda un nostiprinājās latviešu nacionālā pašapziņa un veidojās nākamā valstiskuma pamati. Turklāt viņa darbi nav tikai latvietības vēsturiska fiksācija ar atskatu uz 19. un 20.gs. miju – daudzas viņa aplūkotās tēmas un problēmas vērojamas arī mūsdienās. Tos caurvij dziļi universālas harmonijas meklējumi, kas centrējas ap ģimenes ideālu un dzimto mājvietu un ko monētas mākslas formā tālāk tulkojuši arī tās autori.

Monētas priekšpusē koku ieskautas lauku mājas, kas balstās uz koka lapas, un augšā puslokā uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA, bet apakšā – 1 LATS. Monētas aizmugurē Rūdolfa Blaumaņa portrets un tā fonā – rakstnieka darbu nosaukumi, lejasdaļā uzraksts "Rūdolfs Blaumanis".

Jubilejas monēta "Rūdolfs Blaumanis" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5,000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā (Rīgā – kasēs K. Valdemāra ielā 1B) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 32.92.

Blaumanis_avBlaumanis_rev