Publicēts: 04.03.2013.

Latvijas Banka otrdien, 5. martā, laidīs apgrozībā 20 latu jubilejas monētu – sudrabā kaltu lasi. "Sudraba laša" grafisko dizainu veidojis apgrozības vienlatnieka autors Gunārs Lūsis, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas monētu kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

Mākslinieks Gunārs Lūsis: "Lasis parasti dzīvo desmit gadus, bet mūsējais, vesels un nedevalvējies, ir sasniedzis cienījamus divdesmit. Šis sudraba izdevums tad ir arī mans sveiciens jubilāram."

Laša veidolu nu jau divdesmit gadu garumā Latvijā esam ieraduši redzēt uz viena lata apgrozības monētas – tas kļuvis par daļu no ikdienas priekšstatiem par naudu un saziņas sastāvdaļu – "lasim" konkurējot ar "latu" arī valodā. Martā atjaunotajam latam ir apaļa gadskārta, un šajā reizē Latvijas Banka nokalusi viena lata apgrozības monētas repliku – sudrabā kaltu svētku laidienu ar jubilejai simboliski atbilstošu 20 reizes palielinātu nominālvērtību.

Monētas aversā ir Latvijas lielā valsts ģerboņa attēls, bet reversā – visiem naudas lietotājiem labi pazīstamais lasis lēcienā virs ūdens.

Jubilejas monēta "Sudraba lasis" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 10,000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā (Rīgā – kasēs K. Valdemāra ielā 1B) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 26.68.

Sudraba_lasis_avSudraba_lasis_rev

Informācija redaktoriem
"Sudraba lasi" ieskaitot, Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 92 jubilejas un piemiņas monētu. Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – miniatūrs mākslas darbs ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Arī vairums eiro zonas valstu kaļ jubilejas un piemiņas monētas, ko pēc iespējamās pārejas uz eiro darītu arī Latvija – jau ar eiro nominālu.