Publicēts: 07.11.2012.

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata piemiņas monētu "Kārlis Zāle". Tās grafisko dizainu veidojis Krišs Salmanis, ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Tā kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē. Monēta iekļauta oficiālajā Eiropas Savienības dalībvalstu jubilejas un piemiņas monētu programmā "Eiropas sudraba programma".

Latvijas Bankas jubilejas un piemiņas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Izcilais latviešu tēlnieks Kārlis Zāle (1888–1942), kura radošais mūžs bijis īss, bet spožs, tautas apziņā dzīvo kā brīvības cīņu un izkarotās neatkarības vizuālā tēla kaldinātājs: Zāles un viņa līdzgaitnieku kopdarbā tapušais Brāļu kapu memoriālais ansamblis un viņa projektētais Brīvības piemineklis ieguvis nacionālās vērtības statusu.

Monētas aversā centrā ir Kārļa Zāles portrets no Brīvības pieminekļa skulpturālās grupas "Darbs", bet reversā - viņa veidotā Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa skulptūra "Ievainotais jātnieks I".

Piemiņas monēta "Kārlis Zāle" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 7,000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā (Rīgā – arī jaunajās kasēs K. Valdemāra ielā 1B) un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 32.92.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 90 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.