Publicēts: 16.04.2012.

Latvijas Banka laiž apgrozībā 1 lata sudraba jubilejas monētu "100 gadu olimpiskajās spēlēs". Tās grafisko dizainu un ģipša modeli veidojis Aigars Bikše. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Šogad, kad Latvijas olimpieši gatavojas Londonas Olimpiādes spēlēm, Latvijā svinam arī šīs kustības jubileju. Pirms 100 gadiem latvieši kļuva par olimpiešiem – 1912. gadā 31 sportists no Vidzemes un Kurzemes ieradās uz Olimpiādes spēlēm Stokholmā. Turklāt veiklais šāvējs pa māla baložiem Haralds Blaus ieguva bronzas medaļu. Kopš tā laika līdzšinējās vasaras un ziemas olimpiskajās spēlēs Latvijas sportotāji ieguvuši 20 zelta, 40 sudraba un 20 bronzas medaļas.

Monētas vienā pusē ir grieķu olimpieši pirms gandrīz trīstūkstoš un otrā – latviešu olimpieši pirms simts gadiem. Monētas mākslinieks Aigars Bikše monētas uzsver ideju par kultūras vienotību: "Eiropas kultūra ir viena vesela. Latvieši pirms simt gadiem vienkārši turpināja to, ko grieķi bija sākuši krietni senāk. Un monētā mēs redzam šodienas priekšstatus par vienu un otru laikmetu."

Sudraba 1 lata monēta "100 gadu olimpiskajās spēlēs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 29.10.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 87 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.