Publicēts: 24.05.2011.

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata jubilejas monētu "Rundāles pils". Tās grafisko dizainu veidojis Guntars Sietiņš un ģipša modeli – Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Šodien aprit 275 gadi, kopš likts pamatakmens Rundāles pilij – vienam no izcilākajiem Latvijas mākslas pieminekļiem. Pils ar Frančesko Bartolemeo Rastrelli projektēto parku un Baltijas valstīs lielāko rožu dārzu veido plašu ansambli, ko ieskauj joprojām neskartā Zemgales līdzenuma daba. Rundāles pils, kam piešķirta Eiropas mantojuma zīme, ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Latvijā.

Monētas averss rāda Rundāles pili un regulāro dārzu no putna lidojuma, kā to 18. gadsimtā mēdza attēlot gravīrās. Reversā redzams grāfa Ernsta Johana Bīrona ģerbonis, kas atveidots pēc F. B. Rastrelli zīmējuma: viņš pats darināja skici sudrabā gravētajai piemiņas plāksnei, kas pirms 275 gadiem tika svinīgi guldīta pils pamatos.

Monēta tiks laista klajā Rundāles pils 275 gadu jubilejas svinībās 24. maijā – tieši šai dienā 1736. gadā tika likts pils pamatakmens. Tolaik viesus uzņēma Krievijas ķeizarienes Annas favorīts grāfs E. J. Bīrons, bet šoreiz namatēvs būs Rundāles pils direktors mākslinieks un mākslas zinātnieks Imants Lancmanis, kurš šī baroka pieminekļa atjaunošanu un dzīvi vada jau 35 gadus.

Sudraba 1 lata monēta "Rundāles pils" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru. Rundāles pilij veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā, pašā pilī un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 33.20. Monētas apraksts.

Informācija redaktoriem

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 81 jubilejas un piemiņas monētu, un jau vairāk nekā desmit no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.