Publicēts: 11.05.2011.

Šogad atkal Muzeju naktī būs atvērtas arī Latvijas Bankas galvenās ēkas durvis Rīgā, K. Valdemāra ielā 2A. Latvijas Banka būs atvērta viesiem 14. maijā no plkst. 19:00 līdz pat 1:00 nākamajā rītā.

Muzeju nakts devīze "Kaimiņi", interpretējot to tuvāk finanšu pasaules valodai, skanēs – Naudas ceļi Latvijā, Baltijā, Eiropā. Šoreiz palīdzēsim apmeklētājiem ieraudzīt ne vien skaistās un pasaulē iecienītās zelta un sudraba monētas, bet arī neredzamās naudas ceļus, kas caur Latvijas Bankas maksājumu sistēmām savieno mūs ar tuviem un tāliem kaimiņiem. Vēl ieskatīsimies kaimiņu igauņu makā, lai saprastu, kāpēc tas nedaudz biezāks – gluži kā Munameģis pārsniedz Gaiziņu. Un, protams, atvērts būs modernais un iesaistošais apmeklētāju centrs "Naudas pasaule".

Programma īsumā:

  • Kā aprit neredzamā nauda. Spēles un informācija par bezskaidrās naudas maksājumiem
  • Nauda savā un kaimiņu makā. Lekcijas un sarunas par eiro ieviešanu Igaunijā. Sākums plkst. 19.30, 20.30 un 21.30
  • Naudas pasaule. Interaktīva ekspozīcija seifā par naudu un tautsaimniecību
  • Pasaules zelts un sudrabs Latvijas monētām. Starptautiski godalgotā Latvijas nauda

Latvijas Bankas vēsturiskā ēka

Krievijas impērijas laikā būvētā tipveida bankas ēka, kuras arhitektonisko veidolu, fasāžu un interjera dekoratīvo apdari plānojis arhitekts Augusts Reinbergs (1860-1908), ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ikdienā cilvēku gaitas uz centrālo banku neved, taču atnākušie nereti saka, ka ēkā jūtas kā muzejā.

"Naudas pasaule" – interaktīva ekspozīcija par naudu un tās lomu ekonomikā vēsturiskajā naudas glabātavā

Savā ziņā pretmets klasiskajam ēkas interjeram ir Latvijas Bankas Apmeklētāju centrs, kas kopš 2005. gada – pēc tam, kad tika uzbūvēta jaunā Rīgas filiāles ēka, – ierīkots vēsturiskajā naudas glabātavā. Šo centru mēdz saukt par muzeju, un tas arī darbojas līdzīgi kā daudzi modernie muzeji Eiropā un pasaulē – izglītojot, atkodējot informāciju, dodot cilvēkiem noderīgu saturu viegli uztveramā formā un iesaistot tos. Naudas pasaule stāsta par naudu, Latvijas ekonomiku šodien un rīt, taču fiksē arī atjaunotās Latvijas Republikas naudas un naudas politikas vēsturi.

 

2011. gada 14. maijā Latvija septīto reizi piedalīsies Eiropas Muzeju naktī. Šogad Latvijā tā noritēs ar moto "Kaimiņi". Muzeji, kā katru gadu, piedāvās īpaši šim pasākumam veidotas programmas. Vairāk – www.muzeju-nakts.lv.

Foto: Muzeju nakts Latvijas Bankā 2010. gadā. Pie mums ieradās 8 500 viesu, un pārsteidzoša ir šai vakarā uzjundītā cilvēku vēlme izzināt, kas lasāma ikvienā sejā.

Muzeju_nakts_LB_2010