Publicēts: 01.03.2006. Aktualizēts: 26.01.2011.

Par aptauju "Latvijas gada monēta 2005"

Rīgā 2006. gada 1. martā

Latvijas Banka rīko sabiedrības aptauju par gada monētu un aicina ikvienu izteikt savu viedokli par to, kura no 2005. gadā tapušajām jubilejas un piemiņas monētām ir "Latvijas gada monēta 2005". Visvairāk balsu ieguvušās monētas autori - mākslinieki, kas veidojuši tās grafisko dizainu un plastisko veidojumu (ģipša modeli) - saņems balvu kā gandarījumu un cieņas apliecinājumu par darbu Latvijas naudas izveidē.

Latvijai ir izcili sasniegumi šajā īpašajā mākslas žanrā - monētu mākslā, kur māksliniekam jāspēj sižetu un ideju ietvert dažu kvadrātcentimetru laukumā un ģipša modeļa veidotāja darbs prasa juveliera precizitāti. Latvijas mākslinieku radītās jubilejas un piemiņas monētas guvušas vairākas starptautiskās atzinības un prestižas balvas. Un ne velti arī pērn rīkotā pirmā aptauja par gada monētu guva lielu Latvijas sabiedrības atsaucību - saņēmām 5 176 anketu. Par 2004. gada monētu ar 2 687 balsīm tika atzīta "Laika monēta", kuras grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis.

2005. gads Latvijā monētu mākslā bijis veiksmīgs - to raksturo daudzveidīgi sižeti un plašs autoru loks. Nīderlandes Karaliskās kaltuves izstrādātā tehnoloģija, kas ļauj metālā iekalt fotoattēlu, deva iespēju jaunam mākslinieciskam risinājumam. Pēc ilgāka laika atkal tapusi maza izmēra zelta monēta, kādas ir ļoti iecienītas kolekcionāru un ne tikai viņu vidū.

Aptaujai nominētas sešas monētas: piecas sudraba - "Barons Minhauzens", "Ziemas Olimpiskās spēles 2006" ("Bobslejs"), programmas "Hanzas pilsētas" jau piektā monēta - "Koknese", "Pasaules čempionāts hokejā Rīga 2006" un programmas "Latvija. "Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" trešās sērijas "Cilvēki" monēta "Rainis", kā arī zelta monēta "Jūgendstils. Rīga". Katras monētas grafisko dizainu veidojis cits mākslinieks - Aivars Priedīte, Henrihs Vorkals, Gunārs Krollis, Artis Rutks, Arta Ozola-Jaunarāja un Guntars Sietiņš. Tēlnieki Jānis Strupulis un Ligita Franckeviča veidojuši ģipša modeli katrs trim monētām. Aicinām cilvēkus izvēlēties monētu, kura katru individuāli uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla, tematiski saistoša.

Šogad balsošana būs iespējama, gan aizpildot drukātu anketu, gan internetā. Drukātas aptaujas anketas ar kvalitatīviem monētu attēliem būs pievienotas vairākiem laikrakstiem 2.-4. martā ("Subbota", "Latvijas Avīze", "Rīgas Balss", "Diena" un "Neatkarīgā Rīta Avīze"), kā arī pieejamas pie Latvijas Bankas klientu kasēm centrālajā ēkā Rīgā un filiālēs Daugavpilī, Liepājā un Rēzeknē. Klientu kasēs arī būs iespēja apskatīt sešas aptaujai nominētās monētas. Elektroniskā aptaujas anketa  no šodienas  pieejama Latvijas Bankas interneta lapā http://www.bank.lv/aptauja/.

Balsošana par monētām notiks no 1. līdz 17. martam. Aptaujas rezultāti tiks paziņoti 3. aprīlī, kad īpašā pasākumā ar plašsaziņas līdzekļu klātbūtni Gada monētas 2005 autori saņems atzinības balvu. Pasākumā tiks izlozētas arī balvas aptaujas dalībniekiem, jo iesūtītās anketas piedalīsies loterijā, kuras balvu fondā ir pa pieciem eksemplāriem no katras aptaujai nominētās monētas. Aptaujas un loterijas rezultāti 3. aprīlī tiks publicēti Latvijas Bankas interneta lapā.