Publicēts: 31.03.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2006. gada 31. martā

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata sudraba piemiņas monētu "Krišjānis Valdemārs", kas ir otrā no trim monētām nacionālās programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" sērijā "Cilvēki". Sērijas monētu tapšanā tiek izmantota pasaulē un Latvijā jauna tehnoloģija - metālā iekalts fotoattēls. Monētas grafisko dizainu veidojusi Arta Ozola-Jaunarāja un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Tā kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē.

Plašākās Latvijas monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" trešā sērija "Cilvēki" veltīta latviešu nācijas garīgajiem veidotājiem. Latviešu tautas augstākos centienus 19. gs. otrajā pusē un 20. gs. sākumā pārstāv Rainis, Krišjānis Valdemārs un Krišjānis Barons. Latvijā pēc zemnieku brīvlaišanas un citām sociālām un ekonomiskām reformām radās priekšnoteikumi latviešu nācijas pilnvērtīgai attīstībai. Izveidojās nacionāli demokrātiska un tautsaimnieciski liberāla latviešu inteliģences kustība - jaunlatvieši. Spilgtākās personības starp viņiem - ar lielu ietekmi uz sabiedrisko domu un sociālpolitisko procesu - bija K. Valdemārs un K. Barons. K. Valdemārs deva būtisku ieguldījumu latviešu turīgās pilsonības attīstībā, aktīvi un neatlaidīgi mudinot latviešus uz lielāku saimniecisko rosību un izveidojot pamatus nacionālajai jūrniecībai.

Monētās izmantota jauna tehnoloģija - metālā iekalts fotoattēls (minted photo image). To izstrādājusi un patentējusi Nīderlandes Karaliskā kaltuve un tās būtību, protams, neatklāj. Pagaidām šādu monētu pasaulē ir maz - redzētas ir pašu nīderlandiešu monētas ar karalienes Beatrises foto un tagad Latvijas - ar Raini un K. Valdemāru un drīzumā ar K. Baronu.

Ar sēriju "Cilvēki" Latvijas Banka turpina līdz šim plašākās nacionālās monētu programmas "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" veidošanu. Iecerēto četru sēriju 12 monētās būs attēlotas Latvijas pamatvērtības Eiropas un pasaules kontekstā. Nu jau pabeigtas sērijas "Pamati", kas veltīta mūžīgajām vērtībām, un "Laiks", kas atklāj Latvijas vēsturi caur trim Latvijas novadiem - Kurzemi, Vidzemi un Latgali. "Cilvēki" un nākamā, ceturtā, sērija stāstīs par Latvijas likteni un valsts tapšanu, neatkarības zaudēšanu un atgūšanu.

Monēta "Krišjānis Valdemārs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5 000. Monēta "Krišjānis Valdemārs" un citas šīs programmas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 19.90.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši laba kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.