Publicēts: 03.04.2006. Aktualizēts: 13.01.2011.

Par aptaujas "Latvijas gada monēta 2005" rezultātiem

Rīgā 2006. gada 3. aprīlī

Sabiedrības aptaujā ar 3 749 balsīm no 12 776 par Latvijas gada monētu 2005 atzīta "Barons Minhauzens", kuras grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Aptaujas noslēguma pasākumā Latvijas Bankā abus māksliniekus sveica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, pasniedzot balvu - stiklā iestrādātu gada monētu. Gada monētas balvu veidojusi Ilze Dūdiņa.

Ilmārs Rimšēvičs pateicās māksliniekiem un apsveica klātesošos gada nozīmīgākajā monētu mākslas notikumā: "2005. gads Latvijā monētu mākslā bijis ļoti labs - mums ir seši Latvijai aktuāli sižeti, un katru monētu radījis cits grafiskais mākslinieks. Kad pirms gada rīkojām pirmo aptauju, pārliecinājāmies, ka mums līdzi domā daudz, daudz cilvēku un vairākiem tūkstošiem ir savs viedoklis un ir sava mīļākā monēta. Tāpēc var teikt, ka šogad aptauja kļuvusi par tradīciju. Minhauzens un viņa muzejs Duntē ir pelnījuši Gada monētu, savukārt Arvīds Priedīte un Jānis Strupulis Latvijas iedzīvotāju atzinību. Taču tāpat arī citi mākslinieki, jo visi daudzkārt piedalījušies Latvijas Bankas rīkotajos konkursos un radījuši daudz skaistu mākslas darbu."

Gada monētas 2005 autoru teiktais:
Mākslinieks Arvīds Priedīte pateicās par sabiedrības atbalstu un, runājot par savu monētu, īpaši uzsvēra monētas abās pusēs tēla un sižeta atklāsmei veiksmīgi izmantoto apļveida kompozīciju. A. Priedītes teiktais par monētas reversu: "Tur ir mednieks, kurš dzenas pakaļ medījumam, bet viņš sāk ar mazāko medījumu, un tas medījums paliek arvien lielāks, tā ka rezultātā iznāk, ka tas lielais medījums cenšas viņu pašu nomedīt, bet viņš it kā dzenas tam mazajam pakaļ. Pateicoties apļa kustībai."
Tēlnieks Jānis Strupulis, kurš veidojis ģipša modeļus trim 2005. gadā izlaistajām monētām, atzina: "Pats interesantākais darbs bija Minhauzena monēta. Lai gan arī viņā ir daudz figūru, šķiet, ka darba ļoti daudz, bet tas viss gāja kaut kā ļoti raiti un kaut kā viegli, nepiespiesti un, es teikšu ar prieku. Ar tādu lielu iekšēju prieku."

Sabiedrības aptaujai "Latvijas gada monēta 2005" bija nominētas sešas monētas: piecas sudraba - "Barons Minhauzens", "Ziemas Olimpiskās spēles 2006" ("Bobslejs"), programmas "Hanzas pilsētas" jau piektā monēta - "Koknese", "Pasaules čempionāts hokejā Rīga 2006" un programmas "Latvija. "Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" trešās sērijas "Cilvēki" monēta "Rainis", kā arī zelta monēta "Jūgendstils. Rīga". Katras monētas grafisko dizainu veidojis cits mākslinieks - Arvīds Priedīte, Henrihs Vorkals, Gunārs Krollis, Artis Rutks, Arta Ozola-Jaunarāja un Guntars Sietiņš. Tēlnieki Jānis Strupulis un Ligita Franckeviča veidojuši ģipša modeli katrs trim monētām.

Monēta "Barons Minhauzens", kuras nomināls ir viens simts santīmu, veltīta izcilā dēku stāstnieka un pasaulslavenā literārā varoņa 285. jubilejai. Monētas abās pusēs iekalti vairāki barona Minhauzena stāstu tēli, ieskaitot pašu jubilāru. Monēta kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Mākslas zinātniece Ramona Umblija un mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, kas Monētu dizaina komisijā līdzdarbojas monētu sižetu izvēlē un mākslinieku piedāvājumu vērtēšanā, gada monētu redz šādi.
Ramona Umblija: - Skaista uzdrīkstēšanās brīvam mākslinieciskam žestam. Lai izsekotu literārās noveles spraigajam riņķojumam monētas plaknē, noreibst galvā tieši tāpat, kā slavenā zobgaļa nostāstos klausoties...
Imants Lancmanis: - Piemērs izcilai spējai ietilpināt plašu saturu un labi uztveramus tēlus, amizanta, eleganta un atbilstoša savam uzdevumam ievest vieglas ekstravagances izjūtu. Atbilst Minhauzena tēla izpratnei, spēs nest pasaulē Latvijas saistību ar Minhauzena leģendu.

Sabiedrības aptaujā par Latvijas gada monētu 2005 Latvijas Banka saņēma 12 776 balsis. Balsošana par monētām notika no 1. līdz 17. martam, aizpildot drukātas un interneta anketas. Apbalvošanas pasākumā Latvijas Bankas prezidents pateicās aptaujas dalībniekiem par atsaucību, un monētu mākslinieki izlozēja balvas aptaujas dalībniekiem - pa pieciem eksemplāriem no katras aptaujai nominētās monētas. Latvijas Bankas darbinieki personīgi sazināsies ar katru no 30 balvas ieguvējiem. Laimējušo aptaujas dalībnieku un balvu saraksts ievietots arī Latvijas Bankas interneta lapā un tiks publicēts laikrakstos "Subbota" (6. aprīlī), "Rīgas Balss" un "Latvijas Avīze" (7. aprīlī), "Diena" un "Neatkarīgā Rīta Avīze" (8. aprīlī).

Latvijas Bankas interneta lapā pieejamas monētas, balvas un laureātu fotogrāfijas lielā izšķirtspējā.