Publicēts: 21.03.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 21. martā

Latvijas Banka papildina viena lata monētu daudzumu apgrozībā, šodien laižot klajā vienlatnieku ar laša attēlu, kurā iekalts gadskaitlis 2007. Gadskaitlis arī ir vienīgais, kas šo monētu atšķir no līdz šim lietošanā esošajām 1 lata monētām ar laša attēlu. Tātad turpmāk apgrozībā būs šādas gan ar 1992., gan ar 2007. gadu datētas monētas. Monētas mākslinieki ir Gunārs Lūsis un Jānis Strupulis.

Pakāpeniski palielinoties skaidras naudas daudzumam apgrozībā, kā arī naudas zīmēm fiziski nolietojoties, ik pa laikam nepieciešama naudas zīmju, tai skaitā monētu, krājumu atjaunošana un papildināšana. Vienlatnieku ar laša attēlu krājums tiek papildināts pirmo reizi kopš 1992.gada. Jaunais vienlatnieks ar lasi kalts Francijas kaltuvē Monnaie de Paris un tā tirāža ir septiņi miljoni monētu.

2007. gada sākumā apgrozībā bija 22.0 milj. 1 lata monētu, gandrīz visas - ar laša attēlu. Kopš 2001. gada 1 lata monētu klāstu divreiz gadā papildina īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas, kuru skaits ir samērā neliels - līdz šim kopumā četri miljoni. Tas ir pietiekami, lai monētas nonāktu pie cilvēkiem, kuri tās vēlas uzglabāt kā numismātisku vai mākslas vērtību, bet apgrozībā (maksājumos) parādītos reti.

Īss monētas apraksts:

Svars - 4.80 g, diametrs - 21.75 mm
Metāls: vara un niķeļa sakausējums

Monētas priekšpuse (averss)
Centrā Latvijas lielā valsts ģerboņa attēls, zem tā gadskaitlis 2007. Monētas augšā puslokā uzraksts LATVIJAS, apakšā - REPUBLIKA.
Monētas aizmugure (reverss)
Augšpusē attēlots lasis (Latvijas ūdeņu bagātības simbols) lēcienā virs ūdens no kreisās uz labo pusi. Apakšpusē - skaitlis 1, zem tā puslokā uzraksts LATS.
Monētas josta
Divi uzraksti LATVIJAS BANKA, atdalīti ar rombveida punktiem.