Publicēts: 02.04.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 2. aprīlī

Sabiedrības aptaujā ar 4 558 balsīm no 17 761 par Latvijas gada monētu 2006 atzīta septiņstūru "Ciparu monēta", kuras grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Aptaujas noslēguma pasākumā Latvijas Bankā abus māksliniekus sveica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, pasniedzot balvu - stiklā iestrādātu gada monētu. Gada monētas balvu veidojusi Ilze Dūdiņa.

Ilmārs Rimšēvičs pateicās māksliniekiem un apsveica klātesošos gada nozīmīgākajā monētu mākslas notikumā: "2006. gads Latvijā monētu mākslā bijis ļoti labs - mums ir seši Latvijai būtiski sižeti, un katru monētu radījis cits grafiskais mākslinieks. Kad pirms trīs gadiem rīkojām pirmo aptauju, pārliecinājāmies, ka mums līdzi domā daudzi tūkstoši cilvēku un priecē, ka mums līdzi domājuši trīskārt vairāk cilvēku nekā pirmajā aptaujā, taču tas mums uzliek vēl lielāku atbildību. Pateicos visiem māksliniekiem – ar mums kopā ir un jau daudzkārt ar mums sadarbojas Latvijas mākslinieku un tēlnieku zieds, kuri radījuši daudz skaistu mākslas darbu."

Gada monētas 2006 autoru teiktais:
Mākslinieks Ilmārs Blumbergs pateicās par sabiedrības atbalstu un atzina: "Man šī monētas tēls raisījās viegli. Ierosmei kalpoja Latvijas Bankas formulētais uzdevums – radīt monētu 2007. gadam. Tātad – skaitlis 7, kas ir visas informācijas pamatā. Bet to varētu nosaukt arī par spēles monētu – pametot gaisā pirms izšķiroša mača, tu izvēlies vienu vai otru monētas pusi – nulli vai viens, vai iet uz darbu šodien, vai nestrādāt. Cipars, kas varbūt ir kā tiekšanās uz pagātni un arī kā spēle. "

 

Tēlnieks Jānis Strupulis, kurš veidojis ģipša modeļus divām 2006. gadā izlaistajām monētām, atzina: "Ciparu monēta – nu tas bija kaut kas īpašs. Vienā pusē romiešu cipari, otrā pusē arābu cipari… Viņš izvēlējās tieši mani, lai veidotu šo monētu – iedeva precīzus zīmējumus un teica, lai taisu, kā gribu, kā es uzskatu. Kad uztaisīju, viņš ilgi pētīja – vienā apgaismojumā, otrā pagaismojumā, par to arābu pusi bija diezgan maz tādu labojumu.bet, kad ņēmām otru pusi – viņš nenoturējās, pats paņēma instrumentu un vietām ieķeksēja tīri dziļas vagas."

Sabiedrības aptaujai "Latvijas gada monēta 2006" bija nominētas sešas sudraba monētas: programmas "Latvija. "Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" trešās sērijas "Cilvēki" monētas "Krišjānis Barons" un "Krišjānis Valdemārs", šīs programmas ceturtās sērijas "Valsts" monēta "Brīvības cīņas", barikāžu notikumiem veltītā "Janvāris 1991", septiņstūru "Ciparu monēta" un programmas "Hanzas pilsētas" sestā monēta "Straupe". Monētu grafisko dizainu veidojuši Arta Ozola–Jaunarāja (divām monētām), Ivo Grundulis, Juris Petraškevičs, Ilmārs Blumbergs un Gunārs Krollis. Monētu ģipša modeļus veidojuši tēlnieki Ligita Franckeviča (trīs monētām) Jānis Strupulis (divām monētām -- "Ciparu monēta" un "Straupe") un Andris Vārpa.

Septiņstūru "Ciparu monēta", kura kalta Austrijas kaltuvē Münze Österreich, ir viena no neparastajām Latvijas Bankas monētām. Aplis ir ierasta forma mūsdienu monētām, bet šī – septiņstūru. Skaitlis septiņi nes pabeigtības nozīmi. "Ciparu monēta" nes ziņu par skaitļiem kā cilvēku radītām zīmēm, kurām piemīt dižs spēks. Monētas dizaina autors Ilmārs Blumbergs monētas klajā laišanas reizē teicis tā: "Mūsdienu pasaulē informācijas apritei ir primāra nozīme. Veidojot, glabājot, pārraidot informāciju digitālā veidā, tiek izmantoti cipari. Tikai divi cipari - 0 un 1. Kas izteikts ciparu kodā, kļūst pieejams mums visiem. Divi cipari vienojuši pasauli."

 

Sabiedrības aptaujā par Latvijas gada monētu 2006 Latvijas Banka saņēma 17 761 balsis. Balsošana par monētām notika no 1. līdz 16. martam, aizpildot drukātas un interneta anketas. Apbalvošanas pasākumā Latvijas Bankas prezidents pateicās aptaujas dalībniekiem par atsaucību, un monētu mākslinieki izlozēja balvas aptaujas dalībniekiem - pa pieciem eksemplāriem no katras aptaujai nominētās monētas. Latvijas Bankas darbinieki personīgi sazināsies ar katru no 30 balvas ieguvējiem. Laimējušo aptaujas dalībnieku un balvu saraksts ievietots arī Latvijas Bankas interneta lapā un tiks publicēts laikrakstos "Diena" (3. aprīlī) un "Subbota" (5. aprīlī).

Latvijas Bankas interneta lapā pieejamas monētas, balvas un laureātu fotogrāfijas lielā izšķirtspējā.