Publicēts: 06.08.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 6. augustā

Latvijas Banka laiž apgrozībā skaistajam Siguldas novadam veltītu 1 lata sudraba piemiņas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Arvīds Priedīte un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Monēta "Sigulda" ietver Latvijā ikvienam zināmus tēlus – Gaujas senleju ar Turaidas un Siguldas pilīm un teiku par Turaidas Rozi. Savukārt lībiešu likteņa zirgs, kas kāpj pāri zobenam kā dzīvības lēmējs, atgādina par lībiešu atstāto mantojumu Siguldas apkārtnē.

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Tālis Puķītis: "Siguldas mūra pils celtniecības tika sākta 1207. gadā, tātad šogad Sigulda var svinēt savu 800 gadu jubileju. No 9. līdz 12. augustam siguldiešus un viesus priecēs saturā bagāta, emocionāli piesātināta svētku programma. Viena no Siguldas novada domes iniciatīvām un ieteikumiem svētkiem ir Siguldas monētas izveide, un tās tapšanai sadarbība ar Latvijas Banku sākās vēl pirms gada. Latvijas Bankas monēta "Sigulda" ir rūpīgs un kvalitatīvs darbs, vērtīgs Siguldas jubilejas piemiņas simbols, kurš ikvienam atgādinās par Latvijas skaistāko pilsētu – Siguldu."

Monēta "Sigulda" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža – 5 000 monētu. Šī un citas Latvijas jubilejas un piemiņas monētas iegādājamas Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 21.50.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.