Publicēts: 29.11.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 29. novembrī

Latvijas Banka laiž apgrozībā "Laika monētu II" - otro 1 lata bimetāla piemiņas monētu. Monētas ārējais gredzens kalts no sudraba, bet centrālā daļa - no niobija, kas šoreiz ieguvis dziļu violeti sarkanīgu blāzmojumu. "Laika monētas II" tēls - Zodiaka zīmju aplis ir populāra matemātiska abstrakcija, kas atspoguļo ideju par Visuma ietekmi uz cilvēka likteni.

Monētas aversa sarkanvioletajā niobija diskā attēlota heraldiskā pieclapu roze - populārākais ziedu simbols. Burti H un R ir niobija atklājēja, Latvijā 19.gs. sākumā pirmos pētījumus sākušā Heinriha Rozes iniciāļi.

Monētas dizainu izstrādājis Laimonis Šēnbergs, tās ģipša modeli veidojis Jānis Strupulis.

"Laika monēta II" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 7 000.
"Laika monēta II" iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 33.00.

Jubilejas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību. Pirmā "Laika monēta" - ar dūmkaini zilu niobiju laista klajā 2004.gada novembrī.