Publicēts: 10.12.2007. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2007. gada 10. decembrī

Latvijas Banka laiž apgrozībā "Dzīvības monētu", kuras dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli - Ligita Franckeviča.

"Dzīvības monēta" ir saturiski ietilpīgs mākslas darbs, simbolisks veltījums mātes mīlestībai un dzīvības rašanās tematikai. Idejiskie akcenti uzsvērti ar netradicionālu formas risinājumu - abās sudraba monētas pusēs izmantots zeltījums.

Starp neparastajām Latvijas Bankas monētām vēl minamas, piemēram, tūkstošgades monēta poga, "Likteņa monēta" ar vienu sudraba, otru - zelta pusi, abas sudraba - niobija "Laika monētas" ar zilu vai violetu blāzmojumu un septiņstūru "Ciparu monēta".

"Dzīvības monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. "Dzīvības monēta" iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 33.00.

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.