Publicēts: 21.10.2009. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2009. gada 21. oktobrī

Mākslinieku Arvīda Priedītes un Jāņa Strupuļa radītā "Laimes monēta" starptautiskajā monētu konkursā "Monētu zvaigznājs" tika atzīta par Gada sudraba monētu. Nominācijā "Gada zelta monēta'" otro vietu ieguva "Latvijas monēta", ko pēc tēlnieka Teodora Zaļkalna 1922. gada ieceres un veidojuma atbilstoši mūsdienu monētu kalšanas tehnoloģijām ģipša modelī sagatavoja Ligita Franckeviča.

Trešajā starptautiskajā jubilejas un piemiņas monētu konkursā "Monētu zvaigznājs", ko rīko izdevniecība "Watermark Publishing House", šogad piedalījās 176 monētas no 21 valsts. Konkursā tradicionāli tiek noteikti uzvarētāji sešās nominācijās, tiek piešķirtas arī speciālbalvas, vien no tām - cilvēku balsojumā. Latvijas monētu balvas konkursa noslēguma ceremonijā, kas notika Ermitāžā, Sanktpēterburgā, saņēma Latvijas Republikas Ģenerālkonsule Iveta Sers.

Sudraba "Laimes monēta", ko Latvijas iedzīvotāji atzina par gada monētu 2008, tika kalta Somijas kaltuvē Rahapaja Oy, tuvojoties 2008. gada Ziemassvētkiem un gadu mijai. Tās tēli ir laimes nesējs skursteņslauķis dūmeņa galā un viņa asistents jumtu gaitās kaķis.

Tīrā zeltā kaltā "Latvijas monēta", kas nokalta Münze Österreich (Austrija) Latvijas valstiskuma deviņdesmitgadē un atzīmējot atjaunotā lata 15 gadu jubileju, veidota pēc izcilā latviešu tēlnieka Teodora Zaļkalna meta, ko viņš radīja jaunās Latvijas valsts patstāvīgas valūtas tapšanas laikā - pirmās lata naudas zīmes tika laistas apgrozībā 1922. gadā. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja fondos saglabātais monētas ģipša modelis ietver Latvijai būtiskus simbolus - mātes, maizes, vienkārša lauku azaida tēlus.

Latvijas Bankas jubilejas un piemiņas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Tagad šādu monētu jau ir 68, katra no tām ir gan mākslas, gan arī savas zemes izziņas avots, un kopā tās veido Latvijas vērtību enciklopēdiju. Monētās daudzi Latvijas mākslinieki smalkos, dziļos, asprātīgos darbos dažos kavadrātcentimetros attēlojuši vērtības ziņā neizmērāmas lietas. Jau deviņas no šīm monētām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos, kas apliecina Monētu dizaina komisijas un Latvijas mākslinieku augstvērtīgo darbu un ir ieguldījums Latvijas vērtību atpazīstamībā pasaulē.


Latvijas monētu iegūtās balvas starptautiskos konkursos

ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā mēnešraksta World Coin News balvas

  • Monēta "Millenium" 2001. gadā saņēma balvu "Gada novatoriskākā monēta".
  • Monēta "Liktenis" 2004. gadā saņēma balvu "Mākslinieciskākā monēta".
  • Monēta "Brīvības cīņas" 2008. gadā saņēma balvu "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums".

Itālijas monētu izstādes Vicenza Numismatica balva

  • Monēta "Barons Minhauzens" 2006. gadā saņēma galveno balvu nominācijā "2005. gada izcilākā monēta".
  • Monēta "Sigulda" 2008. gadā ieguva 2. vietu par labāko arhitektonisko attēlojumu.

Starptautiskās monētu izstādes World Money Fair un žurnāla Münzen Review piešķirtā Vreneli balva un diploms

  • Latvijas Banka 2002. gadā Bāzelē (Šveice) par monētu idejisko, māksliniecisko un tehnisko risinājumu saņēma balvu nominācijā "Radošākā valsts banka".

Krievijas numismātikas publikāciju izdevniecības Watermark konkursa Монетное созвездие balva

  • "Ciparu monēta" 2007. gadā saņēma balvu "Veiksmīgs mākslinieciskais risinājums".
  • "Dzīvības monēta" 2008. gadā saņēma balvu "Veiksmīgs mākslinieciskais risinājums".
  • "Laimes monēta" 2009. gadā saņēma balvu "Gada sudraba monēta".
  • "Latvijas monēta" 2009. gadā ieguva 2. vietu nominācijā "Gada zelta monēta".