Publicēts: 22.02.2010. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2010. gada 22. februārī

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Hercogam Jēkabam 400". Tās grafisko dizainu pēc hercogam Jēkabam veltītas piemiņas medaļas parauga veidojusi māksliniece Ilze Lībiete un ģipša modeli - tēlnieki Ligita Franckeviča un Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Kurzemes un Zemgales hercogistes valdnieks hercogs Jēkabs (1610-1681) ir spoža personība, kas nesa savai valstij modernizāciju un saimniecisku uzplaukumu, kļūstot par gluži vai mitoloģisku personību, kas iemieso "gudrā un labā valdnieka" tēlu. Viņa laikā Kurzemē tika radītas 70 manufaktūras, kas darbojās dažādās nozarēs - no čuguna liešanas līdz gobelēnu aušanai -, uzbūvēti vairāk nekā 135 kuģi, attīstīta pilsētu amatniecība, celtas baznīcas un skolas, bet tirdzniecības flote, lielākā Baltijas jūrā, izvadāja hercogistes ražojumus uz daudzām pasaules valstīm.

Monētas reversā redzamais Kurzemes un Zemgales hercogistes ģerbonis veidots pēc sudraba piemiņas medaļas parauga, kas, domājams, darināta 1642. gadā, hercogam Jēkabam kāpjot tronī.

Sudraba 1 lata monēta "Hercogam Jēkabam 400" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5 000 eksemplāru. Monēta "Hercogam Jēkabam 400" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 23.10.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.