Publicēts: 17.09.2010. Aktualizēts: 05.02.2011.

Latvijas Banka 2010. gada 20. oktobrī organizē gadskārtējo tautsaimniecības konferenci, kuras tēma šoreiz: "Latvijas tautsaimniecība: no krīzes uz ilgtspējīgu izaugsmi".

Iepriekšējā Latvijas Bankas konferencē tika diskutēts par to, kā pēc dziļā tautsaimniecības krituma atjaunot stabilu makroekonomisko vidi un eksporta attīstību. Tagad, pēc gada, recesija ir pārvarēta un eksports sasniedzis pirmskrīzes līmeni. Taču atveseļošanās un stabilitāte ir trausla, un tieši krīzes laikā ir ieliekami pamati ilgtspējīgai izaugsmei, kas sekmētu valsts un iedzīvotāju ienākumu kāpumu un mazinātu jauna "burbuļa" riskus. Kas tieši darāms - par to konferencē diskutēs augstskolu pasniedzēji, uzņēmēji, finansisti un žurnālisti.

Konferenci ievadīs Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča uzruna un Londonas Ekonomikas skolas profesora, bijušā Anglijas Bankas Monetārās politikas komitejas locekļa Čārlza Gudharta (Charles Goodhart) referāts "Eiropas tautsaimniecības perspektīvas". Prof. Gudharts papildus pieredzei ekonomikas politikas veidošanā un pasniedzēja darbam ir daudzu grāmatu un rakstu autors par naudas vēsturi, monetāro politiku un finanšu stabilitāti.

Kā ierasts, konferencei būs divas daļas - ar starptautisku ekspertu un vietējā tirgus dalībnieku skatījumu.

Pirmajā daļā "Optimālā ekonomikas politika ilgtspējīgai izaugsmei" sagaidāms Eiropas Komisijas vērtējums Latvijas ekonomiskajai politikai un nepieciešamajai rīcībai, Somijas Bankas pārstāvis iepazīstinās ar šīs valsts pēckrīzes pieredzi, Hārvarda biznesa skolas pētnieks iezīmēs konkurētspējas mikroekonomiskos aspektus un Latvijas Bankas eksperts konkurētspējas atjaunošanos skatīs kontekstā ar eksporta kvalitāti.

Otrajā daļā "Konkurētspējas atjaunošana Latvijā: problēmas un risinājumi" tiks uzklausīts vairāku Latvijas uzņēmēju viedoklis.

Konferences materiāli tiek ievietoti Latvijas Bankas interneta lapā. Pašlaik tur var iepazīties ar konferences programmu un referentiem.

Konferences apmeklējums būs tikai ar ielūgumiem. Tā notiks viesnīcā "Radisson BLU Daugava". Konference tiks pārraidīta arī tiešraidē internetā.