Publicēts: 20.02.2017.

Latvijas Bankas izsludinātajā bērnu zīmējumu atklātajā konkursā eiro kolekcijas monētas "Mana Latvija" dizaina izstrādei par labāko atzīts Grobiņas novadā dzīvojošās 10 gadu vecās Elizabetes Kanderes darbs, kas pārtaps Latvijai veltītā kolekcijas monētā, kura tiks izlaista 2018. gadā, kad Latvija svinēs savu 100 gadu jubileju.

Konkursā izvēlēti 20 labākie darbi, kuru autori – bērni no visas Latvijas – 2017. gada 31. martā pulcēsies svinīgā apbalvošanas ceremonijā un darbu izstādes atklāšanā Latvijas Bankā. Pasākumā, uz kuru aicināti arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, tiks prezentēts 1. vietu ieguvušais zīmējums un tā autore pastāstīs par darba ieceri un zīmējuma tapšanu.

Konkursā tika iesniegts rekordliels darbu skaits. Tajā piedalījās 6 742 bērni ar vairāk nekā 10 000 zīmējumu. Darbus vērtēja Latvijas Bankas monētu dizaina komisija. Konkursa rezultāti publiskoti Latvijas Bankas interneta vietnēs (www.bank.lv un www.naudasskola.lv).

Lai veicinātu bērnu radošumu un zināšanas par Latvijas Republikas vēstures norisēm un mūsdienām, kā arī lai atzīmētu Latvijas Republikas 100 gadu jubileju, Latvijas Banka izsludināja bērnu zīmējumu atklāto konkursu eiro kolekcijas monētas "Mana Latvija" dizaina izstrādei. Konkursā tika aicināti piedalīties bērni, kuri vēl nav sasnieguši 13 gadu vecumu.

Konkursa dalībniekus aicinājām zīmēt monētu kā dāvanu Latvijai 100 gadu jubilejā un atspoguļot tajā savu individuālo Latvijas un Latvijas valsts redzējumu visplašākajā izpratnē. Monētas otrā pusē tiks attēlots Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis.

Šis ir trešais Latvijas Bankas rīkotais bērnu zīmējumu konkurss monētu dizaina jomā. Pirmajā šādā konkursā uzvarēja tolaik 11 gadu vecā ludzāniete Guna Bārbale, un viņas zīmējums 2000. gadā nonāca uz Latvijas monētas UNICEF monētu programmā "Pasaules bērniem". 2008. gadā par konkursa "Mana sapņu monēta" uzvarētāju kļuva tolaik 6 gadus vecā rīdziniece Emīlija Adumāne ar darbu "Cūciņa", kas pārtapa kolekcijas monētā. Šajos konkursos tika iesniegti attiecīgi 4 000 un gandrīz 6 600 zīmējumu.

Latvijas Banka aktīvi piedalīsies valsts 100 gadu jubilejas pasākumu programmā ar tās lomai atbilstošu saturu, nodrošinot valsts finanšu vēsturē nozīmīgu notikumu izpēti un izcilu personību ieguldījuma vērtējumu, kā arī radot vairākas valsts izveidei veltītu piemiņas un kolekcijas monētu sērijas un atsevišķas monētas. Latvijas valsts 100 gadu jubilejas pasākumu programma veidota, paredzot svētku un paliekošu vērtību radīšanā iesaistīt visu sabiedrību, ikvienu cilvēku un iestādi. Valsts 100 gadu jubilejas gaidīšanu ievadīs jau 2017. gadā plānotie darbi un pasākumi, bet Latvijas rotāšana svētku noskaņās ilgs piecus jubilejas gadus. Latvijas Banka valsts 100 gadu jubilejas atzīmēšanu noslēgs ar centrālās bankas 100 gadu jubileju 2022. gada 1. novembrī.