Publicēts: 29.08.2022.

"AJ Power" informācija medijiem

 

Šovasar Latvijas Banka sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power” veiksmīgi noslēdza darbu pie vēl viena saules paneļu parka īstenošanas. Projekts ir daļa no Latvijas Bankas ilgtspējības stratēģijas, kas paredz pārdomātāku elektroenerģijas izmantošanu. Projektā uz zemes tika uzstādīti 384 saules paneļi ar kopējo jaudu 142 kilovati (kW), kas ik gadu saražos gandrīz 126 660 kilovatstundas (kWh) zaļās elektroenerģijas. Uzstādot šos saules paneļus, atmosfērā gadā nonāks par 49,71 tonnu mazāk COemisiju*  tas ir līdzvērtīgi 2260 iestādītiem kokiem**.

Saules paneļi Latvijas Bankas Rīgas filiālē

Plānots, ka šīs saules paneļu elektrostacijas saražotā zaļā enerģija turpmāk nosegs 8% Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas gada patēriņa. Kopējās investīcijas projektā ir 124 154 eiro, un uzstādītā saules paneļu sistēma atmaksāsies aptuveni četros gados (pie pašreizējām elektroenerģijas cenām).

Latvijas Bankas eksperts klimata pārmaiņu jomā, Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Dzintars Jaunzems: “Saules enerģijas plašāka izmantošana ir viens no pasākumiem, kurus Latvijas Banka īsteno ilgtspējas, energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas jomā. Pirmais saules enerģijas projekts tika realizēts jau 2018. gadā, kad alternatīvu enerģijas avotu ieviešana korporatīvajā sektorā vēl bija “bērna autiņos” un elektroenerģijas cenas bija salīdzinoši zemas. Gan jaunie, globālie izaicinājumi klimata jomā, gan it īpaši Krievijas uzbrukums Ukrainai, kā rezultātā ir būtiski kāpušas energoresursu cenas, ir mainījuši sabiedrības izpratni par atjaunīgo un videi draudzīgo energoresursu lomu, iespējām un izdevīgumu. Neapstāsimies pie sasniegtā, bet turpināsim darbu klimata jomā – gan mainot savus ikdienas paradumus, gan ieviešot tehnoloģiski komplicētus, bet videi draudzīgus risinājumus, gan veicinot kopumā finanšu sektora pārkārtošanos klimatneitralitātes virzienā.”

Enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power” vadītājs Roberts Samtiņš: “Latvijas Banka kā valsts iestāde rāda priekšzīmi ne tikai vārdos, bet arī reālos darbos. Turpinot aktīvi ieviest ilgtspējīgus risinājumus pašreizējā situācijā enerģētikas nozarē, kad energoresursu cenas turpina augt, investīcija saules paneļu elektrostacijas izveidē sniedz būtisku ilgtermiņa ieguvumu. Apsveicami, ka trijos gados šis ir jau otrais saules paneļu projekts, tādējādi tagad saules paneļu kopējā ražošanas jauda ievērojami mazinās Latvijas Bankas energoresursu izmaksas un vēl vairāk veicinās energoneatkarību.”

Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēka tika atklāta 2002. gadā, bet 2018. gadā tika veikts šīs ēkas modernizācijas projekts, izbūvējot uz tās jumta saules paneļu elektrostaciju, tādējādi veicinot objekta energoneatkarību, spēju darboties autonomi, mazinot ikdienas uzturēšanas izmaksas, kā arī nodrošinot videi draudzīgas saules enerģijas izmantošanu. Šī saules elektrostacija sāka darbību 2019. gada sākumā, un sākotnējais plānotais atmaksāšanās laiks bija aptuveni 20 gadi, bet pie pašreizējām elektroenerģijas cenām tas ir samazinājies līdz aptuveni 12‒13 gadiem, turklāt bez ārēja atbalsta vai līdzfinansējuma piesaistes.

Savukārt šogad īstenotais projekts ļauj vairāk nekā dubultot saules enerģijas īpatsvaru kopējā Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas patēriņā un vienlaicīgi pievērsties pārdomātākai elektroenerģijas izmantošanai un energoefektivitātes pasākumiem. Tagad ar saules paneļiem iegūtās enerģijas īpatsvars kopumā (saskaitot pirmā un otrā saules paneļu parka devumu) plānots līdz 14% no kopējā elektroenerģijas apjoma, kas gadā tiek patērēts ēkā. Latvijas Bankas saules paneļu parks ir pierādījums tam, ka ir iespēja rast risinājumus un pat pilsētas centrā atvēlēt vietu saules paneļu uzstādīšanai arī uz zemes.

Latvijas Bankas ieceres ilgtspējības jomā ir apkopotas 2021. gadā apstiprinātajā stratēģiskajā dokumentā. Latvijas Bankas galvenie darbības virzieni šajā jomā ir ilgtspējīga monetārā politika, stabila un ilgtspējīga finanšu sistēma, informācijas vākšana un apstrāde, ilgtspējīga naudas aprite, ārējo rezervju un pārējo finanšu ieguldījumu pārvaldīšana, sociālās atbildības politika un analītiskais darbs, ilgtspējīga institūcija. Latvijas Banka savā darbībā ievēro vides aizsardzības standartus un pēc iespējas veicina aprites ekonomikas praksi.

Par Latvijas Banku:

Latvijas Banka veic vairākus ikvienam iedzīvotājam, finanšu tirgiem un sabiedrībai kopumā nozīmīgus uzdevumus. Tai skaitā līdzdarbojas eiro zonas monetārās politikas sagatavošanā un īstenošanā, pārvalda ārējās rezerves un citus finanšu ieguldījumus, emitē skaidro naudu Latvijā un konsultē Latvijas Republikas Saeimu un Ministru kabinetu naudas politikas un citos ar Latvijas Bankas darbību saistītos jautājumos. Latvijas Banka attīsta makroekonomisko un finanšu analīzi un izpēti, tādējādi radot drošu pamatu lietpratīgai darbībai šajās jomās. Nozares vadošā eksperta loma palīdz Latvijas Bankai veicināt sabiedrības izpratni par tautsaimniecības un naudas sistēmas attīstību, aktuālo situāciju un īstenoto ekonomisko politiku. Latvijas Banka arī aktīvi darbojas sabiedrības ekonomiskās izglītošanas jomā un kopš 2022. gada 1. janvāra ir Latvijas nacionālais koordinators finanšu pratības jomā.

Par “AJ Power”:

“AJ Power” ir Latvijā lielākā privātā enerģētikas uzņēmumu grupa, kas vienuviet apvieno plašāko un mūsdienīgāko pakalpojumu portfeli ar pieredzes bagātākajiem enerģētikas ekspertiem. “AJ Power” piedāvā individuālus risinājumus elektroenerģijas un dabasgāzes iegādei, saules paneļu projektiem, dabas resursu nodokļa administrēšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Ar šiem enerģētikas un atkritumu apsaimniekošanas risinājumiem “AJ Power” sniedz iespēju uzņēmumiem iesaistīties aprites ekonomikā. Enerģētikas uzņēmumu grupa darbojas kopš 2014. gada, un tās apgrozījums 2020. gadā bija 70 miljoni eiro.