Publicēts: 15.08.2011.

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 1 lata jubilejas monētu "Rīgas naudai 800". Tās grafisko dizainu veidojusi Inta Sarkane un ģipša modeli – Jānis Strupulis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Atzīmējot Rīgas naudas astoņsimtgadi, ir nokalta monēta monētā – bīskapa Alberta feniņš sudraba latā. Rīga savu neatkarību apliecināja 1211. gadā, kad bīskaps Alberts Gotlandes tirgotājiem piešķīra privilēģiju kalt monētas Rīgas bīskapijā. Rīgas HES būvniecības sākumā veiktajos arheoloģiskajos izrakumos, ko vadīja Ēvalds Mugurēvičs un Anna Zariņa, Mārtiņsalas pilī 1968. gadā tika atsegts pavards, kurā zem akmeņiem atradās 20 vienādas monētas, kuru tips pētniekiem nebija zināms. Vēlākie pētījumi pierādīja šo monētu piederību Rīgas bīskapijai.

Monētas izlaišanas svētki notiks Melngalvju namā rīt, 16. augustā, ievadot Rīgas 810. jubilejai veltītus notikumus. Klāt būs Rīgas Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas vadītājs mākslinieks Laimonis Šēnbergs un mākslas vēsturnieks profesors Ojārs Spārītis. Svētku brīdī Melngalvju namā būs apskatāms gan pirmā feniņa, ko speciālisti mēdz mīļi saukt par Albertiņu, oriģināls no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja fondiem, gan tā jubilejas veltījums.

Rīga katram asociējas ar savu vērtību – vienam tas ir jūgendstils, citam – Čaka apdzejotais bruģis, vēl citam – osta un kuģi. Latvijas Banka izlaidusi ap 20 zelta un sudraba monētu, kurās mākslinieki redz Rīgu dažādos laikos un izpausmēs. Visas šīs monētas būs apskatāmas Melngalvju namā Rīgas svētku nedēļā.

Sudraba 1 lata monēta "Rīgas naudai 800" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 5 000 eksemplāru. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 22.50.

Informācija redaktoriem
Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.
Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 84 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.