Publicēts: 28.04.2005. Aktualizēts: 13.01.2011.

Rīgā 2005. gada 28. aprīlī

Latvijas jubilejas un piemiņas monētas guvušas vairākas starptautiskas atzinības un prestižas balvas. Lai noskaidrotu, kā tās vērtē Latvijas sabiedrība, Latvijas Banka rīko aptauju un aicina ikvienu izteikt savu viedokli par to, kura no 2004. gadā tapušajām monētām ir "Latvijas gada monēta 2004". Visvairāk balsu ieguvušās monētas autori - mākslinieki, kas veidojuši tās grafisko dizainu un plastisko veidojumu (ģipša modeli) - saņems balvu kā gandarījumu un cieņas apliecinājumu par darbu Latvijas naudas izveidē.

Aptaujai nominētas sešas monētas: trīs sērijas "Laiks" sudraba monētas "Kurzeme", "Vidzeme" un "Latgale", sudraba monētas "Latvija - ES. 2004" un "FIFA. Pasaules kauss 2006", kā arī sudraba un niobija "Laika monēta". Aicinām cilvēkus izvēlēties monētu, kura katru individuāli uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla, tematiski saistoša.

Balsošanai būs izmantojamas aptaujas anketas, kurās ir kvalitatīvi aptaujas monētu attēli. Anketas būs pievienotas vairākiem laikrakstiem 28.-30. aprīlī ("Subbota", "Latvijas Avīze", "Rīgas Balss", "Diena" un "Neatkarīgā Rīta Avīze"), un no šodienas, 28. aprīļa, tās būs izdrukājamas no Latvijas Bankas interneta lapas, kā arī pieejamas (līdz ar anketu urnām) pie Latvijas Bankas klientu kasēm centrālajā ēkā Rīgā un filiālēs Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē. Klientu kasēs arī būs iespēja apskatīt sešas aptaujai nominētās monētas.

Anketas Latvijas Bankai sūtāmas pa pastu līdz 12. maijam (pasta zīmogs).

Aptaujas rezultāti tiks paziņoti 26. maijā, kad īpašā pasākumā ar plašsaziņas līdzekļu klātbūtni Gada monētas autori saņems atzinības balvu. Pasākumā tiks izlozētas arī balvas aptaujas dalībniekiem, jo iesūtītās anketas piedalīsies loterijā, kuras balvu fondā ir pa pieciem eksemplāriem no katras aptaujai nominētās monētas.

Latvijas pirmās jubilejas monētas (ar 2 latu, 10 latu un 100 latu nominālvērtību) tika izlaistas 1993. gada novembrī, atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības 75. gadadienu. Kopš tā laika Latvijas Banka gan nacionālu, gan starptautisku monētu programmu ietvaros laidusi klajā jau četrdesmit jubilejas un piemiņas monētu, kuras kā dāvanu iecienījuši mūsu iedzīvotāji, valsts iestādes un ārvalstu viesi un augstās kvalitātes dēļ savām kolekcijām pievieno arī numismāti visā pasaulē. Ne velti monētas guvušas ne vienu vien starptautisku balvu un atzinību. 2001. gadā tūkstošgades mijai veltītā monēta poga tika atzīta par gada novatoriskāko pasaulē, bet divus gadus vēlāk lats "Liktenis" - par gada mākslinieciskāko monētu. 2002. gadā Latvijas Banka Šveicē, Bāzeles monētu izstādē saņēma Eiropas numismātikā augsti vērtēto Vreneli balvu kā radošākā valsts banka. Latvijas Banka arī pēc eiro ieviešanas turpinās izlaist jubilejas un piemiņas monētas ar Latvijai būtiskiem sižetiem.