Publicēts: 10.10.2022.

Pirmdien, 17. oktobrī, plkst. 13.00–15.00 Latvijas Banka rīko Ekspertu sarunu "Procentu likmju celšana – rūgtas zāles, lai neielaistu infekciju". Diskusija notiks klātienē Latvijas Bankas telpās Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, kā arī to varēs vērot tiešraidē – vietnē makroekonomika.lv.

Ekspertu saruna veltīta sabiedrībā ļoti aktuālai tēmai – straujam cenu kāpumam un centrālo banku rīcībai, cīnoties ar inflāciju un ceļot procentu likmes.

Ekspertu sarunu ievadīs Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Pētniecības daļas vadītājs Kārlis Vilerts ar ieskatu, kāda ir augstāku procentu likmju loma cīņā ar augsto inflāciju, un kā tās ietekmēs Latvijas uzņēmumus un mājsaimniecības.

Ekspertu sarunas dalībnieki un diskusijas tēmas:

  • Dainis Gašpuitis, AS "SEB banka" ekonomists, vērtēs, vai Latvijas tautsaimniecība var izturēt augstas inflācijas un procentu likmju kāpuma kombināciju; ko augstākas kredītu procentu likmes nozīmē banku klientiem; vai varam sagaidīt arī noguldījumu procentu likmju pieaugumu?
  • Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs, komentēs, kā pašlaik jūtas uzņēmēji un kādu redz attīstību turpmāk kontekstā ar procentu likmju kāpumu; kādi atbalsta mehānismi un programmas tiek gaidīti no valdības; kāda ir situācija eksporta tirgos; kā risināt samilzušās problēmas enerģētikas jomā?
  • Mareks Kļaviņš, Bonava Latvija SIA valdes priekšsēdētājs, analizēs situāciju nekustamo īpašumu tirgū un tirgus reakciju, kāpjot procentu likmēm; kādas tendences gaidāmas mājokļu tirgū Latvijā; kas notiks ar hipotekārajiem kredītiem un īpašumu cenām?
  • Jevgēnija Jalovecka, Valsts kases Finanšu resursu departamenta direktore, komentēs valsts parāda dinamiku; kā to ietekmēs procentu likmju kāpums; kāda būs gaidāmā Valsts kases rīcība; kas tiek darīts, lai valstij būtu lētāk aizņemties?

Sarunu vadīs "Delfi Bizness" galvenā redaktore Aija Krūtaine.

Gatavojoties ekspertu diskusijai, K. Vilerts sagatavojis rakstu "Ko augstākas procentu likmes nozīmēs Latvijas ekonomikai?".

Rakstā plašāk lasāms par šādām tēmām:

  • augstās inflācijas rašanās iemesli un apkarošanas veidi, lai nepieļautu tās iesakņošanos;
  • procentu likmju pieauguma ietekme uz mājsaimniecību un uzņēmumu finansiālo situāciju;
  • Latvijas tautsaimniecības reakcija uz procentu likmju celšanu – vai gaidāma recesija? Vai tas ir ļaunākais scenārijs?

Ieskats ekspertu sarunas saturā

Nu jau vairākus mēnešus regulāri dzirdam, ka kāda no pasaules vadošajām centrālajām bankām atkal ceļ procentu likmes. Tā rīkojušās ASV Federālo rezervju sistēma, Eiropas Centrālā banka, Anglijas Banka un daudzas citas. Procentu likmju kāpuma temps un biežums patiešām var pārsteigt – šis ir vēsturisks notikums tautsaimniecībā, kādu liela daļa sabiedrības nav pieredzējusi. Ekspertu sarunā diskutēsim, vai centrālo banku apņēmīgā rīcība palīdzēs cīņā ar inflāciju, kas Latvijā un citās Baltijas valstīs pārsniedz 20%, kā arī kādas būs procentu likmju kāpuma ekonomiskās sekas. Kopā ar dažādu jomu ekspertiem ieskatīsimies nākotnē, vai centrālajām bankām izdosies apturēt inflācijas spirāli un kā šie lēmumi ietekmēs mājsaimniecību un uzņēmumu rocību.

Normālos apstākļos inflācija rodas, ekonomikai pārkarstot, proti, kad pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem pārsniedz uzņēmumu spēju to apmierināt. Tad augstākas procentu likmes un no tām izrietošās sekas – lielāki mēneša maksājumi par kredītiem un mazāk jaunu aizņēmumu – ļauj ekonomiku atdzesēt un inflāciju piebremzēt. Pašlaik nav pamata runāt par ekonomikas pārkaršanu, jo augsto inflāciju nosaka citi, ar globālām norisēm saistīti, faktori. Liela nozīme ir Krievijas iebrukumam Ukrainā, kas lika straujā tempā pārskatīt enerģētikas politiku Eiropā, tam atspoguļojoties iepriekš nepieredzētā dabasgāzes un citu energoresursu cenu kāpumā. Nav mazinājušās arī piegādes ķēžu problēmas, kas sadārdzina preču transportēšanas izmaksas un tādējādi arī to gala cenu. Kā augstākas procentu likmes palīdzēs šādos apstākļos?

Tiešraides laikā būs iespējams uzdot jautājumus ekspertiem – "sli.do", kods #procentulikmes.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir iespēja vērot diskusiju tiešraidē makroekonomika.lv vai klātienē (iepriekš piesakoties, rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).

Ieskats iepriekšējās Ekspertu sarunās par dažādiem Latvijas tautsaimniecībai būtiskiem jautājumiem.