Publicēts: 03.04.2018.

Latvijas Banka sadarbībā ar portālu "Delfi" no 2018. gada 3. aprīļa līdz 17. aprīlim rīko sabiedrības aptauju "Latvijas gada monēta 2017". Šāda sabiedrības aptauja notiek regulāri un ir gada notikums Latvijas monētu mākslā.

Aicinām ikvienu izteikt savu viedokli, kura no 2017. gadā izlaistajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša. Aptaujas rezultāti un svinīgā apbalvošana 27. aprīlī būs novērtējums mākslinieku veikumam un parādīs, kuras tēmas un mākslinieciskie risinājumi sabiedrībai ir vispievilcīgākie.

Aptaujas rezultāti tiks paziņoti noslēguma pasākumā 2018. gada 27. aprīlī un publicēti Latvijas Bankas interneta vietnē bank.lv, kā arī portālos "Delfi.lv" un "rus.Delfi.lv". Aptaujas noslēgumā notiks izloze; reģistrējušies balsojuma dalībnieki varēs laimēt kādu no 2017. gadā izlaistajām kolekcijas monētām; aptaujas balvu fondā 16 monētu.

2017. gadā izlaistas sešas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem: "Pasaku monēta III. Vecīša cimdiņš" (videostāsts), "Latgales kongress" (videostāsts), "Zelta saktas. Pakavsakta" (videostāsts), "Eduards Veidenbaums" (videostāsts), "Kalējs kala debesīs" (videostāsts) un "LPNP 1. sesija" (videostāsts).

Latvija var lepoties ar savu naudas zīmju dizainu un vairāk nekā 25 gadu laikā šajā jomā sasniegto, jo Latvijas nauda, kuras monētas un banknotes darinājuši vairāk nekā 50 izcilāko Latvijas mākslinieku, iekļauta Latvijas kultūras kanonā un daudzas monētas ieguvušas balvas starptautiskos konkursos. Latvijas iedzīvotāji, arī iestādes un uzņēmumi uzskata šīs monētas par lielisku dāvanu, kas popularizē Latvijas kultūru, mākslu un inovatīvu dizainu.

Viens no sudraba un zelta kolekcijas monētu uzdevumiem ir stāstīt cilvēkiem Latvijā un ārvalstīs par būtiskiem notikumiem Latvijas vēsturē, personībām, sasniegumiem kultūrā un filozofiskām kategorijām. Katras monētas vēstījums ir lakonisks un ietilpīgs. Tas tapis intensīvā radošā darbā, ko vada Latvijas Bankas monētu dizaina komisija, kurā kopā ar Latvijas Bankas speciālistiem darbojas Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti un mākslinieki.

Savu izvēli ikviens var izdarīt portālā "Delfi.lv" – http://www.delfi.lv/latvijas-gada-moneta-2017/#latvijas-gada-moneta-2017.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspertu komisija, kurā darbojas LNMM direktore Māra Lāce, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska un LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone, noteiks mākslinieciskā izpildījuma ziņā izcilāko monētu. Tā saņems LNMM speciālbalvu.

Par "Latvijas gada monētu 2016" tika atzīta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" (monētas lapa; video stāsts), kuras grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante un ģipša modeli – Ligita Franckeviča.

Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo sabiedrības aptauju, par Latvijas gada monētu atzītas "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta", "Miglā asaro logs", "Sudraba pieclatnieks", "Šūpuļa monēta", "Kurzemes baroks", "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" un "Pasaku monēta II. Eža kažociņš". "Kurzemes baroks" (2014) vēl nopērkama e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasēs.

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 26 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt 2010. gadā ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) "Latvijas monēta" saņēma galveno balvu nominācijā "Gada monēta". 2015. gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" (Best Contemporary Event) tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš". Savukārt šogad kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" šajā konkursā tika atzīta par "Mākslinieciskāko monētu" (Most Artistic Coin).