Publicēts: 13.03.2024.

Pamatnostādņu prasību adresāti

Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestādes (turpmāk – EAAPI) pārskatītās pamatnostādnes Nr. EAAPI-BoS-2021/456 "Pamatnostādnes par juridiskas personas identifikatoru" (turpmāk – Pamatnostādnes) attiecas uz kompetentajām uzraudzības iestādēm (Latvijā – uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju) un finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem (apdrošināšanas sabiedrībām, privātajiem pensiju fondiem (ar noteiktiem izņēmumiem), kā arī uz apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpniekiem un apdrošināšanas papildpakalpojuma starpniekiem, kas veic pārrobežu uzņēmējdarbību.

Tiesību aktu prasības, kuru izpildei ir jāievēro Pamatnostādņu prasības

Parlamenta un Padomes 2010. gada 24. novembra Regulas (ES) Nr. 1094/2010, ar ko izveido Eiropas Uzraudzības iestādi (Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestādi), groza Lēmumu Nr. 716/2009/EK un atceļ Komisijas Lēmumu 2009/79/EK 16. panta 1. punkts nosaka, ka, lai Eiropas Finanšu uzraudzības sistēmā ieviestu konsekventu, efektīvu un konstruktīvu uzraudzības praksi un nodrošinātu kopēju, vienveidīgu un konsekventu Savienības tiesību aktu piemērošanu, iestāde pieņem pamatnostādnes un ieteikumus, kas adresēti kompetentām iestādēm vai finanšu iestādēm, un 3. punkts nosaka, ka kompetentās iestādes un finanšu iestādes dara visu iespējamo, lai ievērotu šādas pamatnostādnes un ieteikumus.

Pamatnostādņu prasību mērķis un būtība

Pamatnostādņu mērķis ir noteikt, kurām juridiskām personām ir nepieciešams juridisko personu identifikators (LEI kods), kas sniedz iespēju nepārprotami identificēt juridiskās personas, nepieļaujot identifikācijas neatbilstības un nenoteiktības, pamatojoties uz attiecīgās valsts kodiem vai nosaukumiem, un nodrošināt augstas kvalitātes, ticamus un salīdzināmus datus. Pārskatīto pamatnostādņu piemērošanas joma tiek precizēta un paplašināta, ietverot tajā privātos pensiju fordus, ar noteiktiem izņēmumiem, kā arī apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpniekus un apdrošināšanas papildpakalpojuma starpniekus, kas veic pārrobežu uzņēmējdarbību.

Atsauce uz Pamatnostādņu akta tekstu

Pamatnostādņu teksts ir pieejams EAAPI mājaslapā.

Pamatnostādņu prasību piemērošana

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka izmantos Pamatnostādnes savā uzraudzības praksē un norādīs LEI kodu, sniedzot informāciju EAAPI Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā, Privāto pensiju fondu likumā un Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likumā noteiktajos gadījumos, un norāda, ka finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem, uz kuriem attiecas pamatnostādņu prasības, ir nepieciešams piereģistrēt LEI kodu, ja tāds vēl nav piereģistrēs.