Publicēts: 13.03.2024.

Pamatnostādņu adresāti

Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestādes (turpmāk – EAAPI) pamatnostādnes Nr. EIOPA-17/651 "Par apdrošināšanas ieguldījumu produktiem, kas ietver tādu struktūru, kuras dēļ klientam ir sarežģīti izprast saistītos riskus" (turpmāk – Pamatnostādnes) attiecas uz kompetentajām uzraudzības iestādēm (Latvijā – uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju).

Tiesību aktu prasības, kuru izpildei ir jāievēro Pamatnostādnes

Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas (ES) 2016/97 (2016. gada 20. janvāris) par apdrošināšanas izplatīšanu (pārstrādāta redakcija) (turpmāk – Direktīva) 30. panta 3. punktā noteikts, ka, neskarot 20. panta 1. punktu, ja netiek sniegtas konsultācijas saistībā ar apdrošināšanas ieguldījumu produktiem, dalībvalstis var atkāpties no pienākumiem, kas minēti šā panta 2. punktā, ļaujot apdrošināšanas starpniekiem vai apdrošināšanas sabiedrībām veikt apdrošināšanas izplatīšanas darbības to teritorijā bez vajadzības iegūt informāciju vai veikt novērtēšanu, kas minēta šā panta 2. punktā, ja ir izpildīti visi turpmāk minētie nosacījumi:

a) darbības ir saistītas ar vienu no diviem apdrošināšanas ieguldījumu produktiem:

i) līgumiem, kuri paredz tikai ieguldījumu riska darījumus saistībā ar finanšu instrumentiem, kas saskaņā ar Direktīvu 2014/65/ES tiek uzskatīti par nekompleksiem, un neietver tādu struktūru, kuras dēļ klientam ir sarežģīti izprast saistītos riskus; vai

ii) citiem nekompleksiem apdrošināšanas ieguldījumu produktiem šā punkta vajadzībām;

b) apdrošināšanas izplatīšanas darbību veic pēc klienta vai potenciālā klienta iniciatīvas;

c) klients vai potenciālais klients ir skaidri informēts par to, ka, veicot apdrošināšanas izplatīšanas darbību, apdrošināšanas starpniekam vai apdrošināšanas sabiedrībai nav jānovērtē sniegtā vai piedāvātā apdrošināšanas ieguldījumu produkta vai apdrošināšanas izplatīšanas darbības atbilstība un ka klients vai potenciālais klients nesaņem atbilstošu aizsardzību, ko sniedz attiecīgie darījumdarbības veikšanas noteikumi. Šādu brīdinājumu var sniegt standartizētā formātā;

d) apdrošināšanas starpnieks vai apdrošināšanas sabiedrība ievēro 27. un 28. pantā noteiktos pienākumus.

Latvija ir izvēlējusies Direktīvas 30. panta 3. punktā noteikto izvēles brīvību un Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 44. panta sestajā daļā ir noteikusi, ka apdrošināšanas komersants, ārvalsts apdrošinātāja filiāle vai apdrošināšanas starpnieks, piedāvājot klientam apdrošināšanas ieguldījumu produktu, bet nesniedzot rekomendāciju, var neiegūt informāciju par tā zināšanām un pieredzi ieguldījumu jomā, ja vienlaikus ir izpildīti šādi nosacījumi:

1) apdrošināšanas ieguldījumu produkts ir saistīts ar ieguldījumu vienkāršos finanšu instrumentos saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma 126.2 panta divpadsmitās daļas 1. punkta noteikumiem;

2) apdrošināšanas ieguldījumu produkts tiek izplatīts pēc klienta vai potenciālā klienta iniciatīvas;

3) klients vai potenciālais klients ir informēts, ka apdrošināšanas komersants, ārvalsts apdrošinātāja filiāle vai apdrošināšanas starpnieks, piedāvājot apdrošināšanas ieguldījumu produktu, neizvērtē tā atbilstību klientam un tādēļ klients negūst atbilstošu aizsardzību. Šo brīdinājumu var sniegt standarta formā;

4) apdrošināšanas komersants, ārvalsts apdrošinātāja filiāle vai apdrošināšanas starpnieks ievēro šā likuma 42. panta prasības attiecībā uz interešu konflikta novēršanu.

Pamatnostādņu mērķis un būtība

Pamatnostādnes attiecas uz visu veidu apdrošināšanas ieguldījumu produktu novērtēšanu. Neraugoties uz nošķīrumu starp Direktīvas 30. panta 3. punkta a) apakšpunkta i) un ii) punktu, ir svarīgi garantēt, ka vienīgi tādus apdrošināšanas ieguldījumu produktus, ar kuriem saistītie riski klientam ir viegli izprotami, var pārdot, izmantojot tikai izpildes darījumu. Pamatnostādnes galvenokārt attiecas uz jautājumu par tādu līguma struktūru vai iezīmju identificēšanu, kuru dēļ klientam ir sarežģīti izprast ar apdrošināšanas ieguldījumu produktu saistītos riskus. Taču tās attiecas arī uz vairākiem citiem jautājumiem saistībā ar apdrošināšanas ieguldījumu produktu sarežģītības novērtēšanu.

Atsauce uz Pamatnostādņu tekstu

Pamatnostādņu teksts ir pieejams EAAPI mājaslapā.

Pamatnostādņu piemērošana

Finanšu un kapitāla tirgus komisija paziņo, ka izmantos Pamatnostādnes savā uzraudzības praksē Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma piemērošanai, un norāda, ka apdrošināšanas izplatītājiem būtu jāņem vērā šīs pamatnostādnes, piedāvājot klientam apdrošināšanas ieguldījumu produktu.