Publicēts: 12.03.2024.

Jāutājums

Vai Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 17. panta trešajā daļā noteiktais katrā Eiropas Ekonomikas zonas valstī un Šveices Konfederācijā pilnvaro pārstāvjus, kas šīs valsts valodā kārto Eiropas Ekonomikas zonas valstī un Šveices Konfederācijā dzīvojošo fizisko personu un reģistrēto juridisko personu prasības pret apdrošinātājiem sakarā ar apdrošināšanas gadījumiem, kuri notikuši Eiropas Ekonomikas zonas valstīs un Šveices Konfederācijā, kas nav cietušās fiziskās personas pastāvīgās dzīvesvietas valsts vai juridiskās personas reģistrācijas valsts, un kuros zaudējumu nodarījis transportlīdzeklis ar Latvijas Republikas transportlīdzekļa reģistrācijas numura zīmi, un pieņem lēmumus par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu vai atteikumu izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību, kā arī nodrošina apdrošināšanas atlīdzību, ir uzskatāms par tādu ārpakalpojumu sniedzēju, kas saskaņā ar Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likuma 73. panta pirmo un ceturto daļu, pirms tie uzsāk pakalpojumu sniegšanu, ir saskaņojami ar Latvijas Banku?

Atbilde

Atbildot uz uzdoto jautājumu, Latvijas Banka norāda, ka, likumdevējs Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 17. panta trešajā daļā ir noteicis kārtību, kādā nozīmējama apdrošinātāja pilnvarotā persona, un prasības, kādām jāatbilst pilnvarojamajai personai, neparedzot minētajā likumā, ka tā būtu iepriekš jāapstiprina Latvijas Bankā.

Līdz ar to minētais apdrošinātāja pilnvarojamais pārstāvis nav uzskatāms par tādu ārpakalpojumu sniedzēju, kas saskaņā ar Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likuma 73. panta pirmo un ceturto daļu, pirms tas uzsāk ārpakalpojuma sniegšanu, ir saskaņojams ar Latvijas Banku, jo gadījumā, ja likumdevējs būtu vēlējies noteikt, ka šāds pārstāvis pirms tas uzsāk savu darbību ir jāsaskaņo ar Latvijas Banku, tas būtu bijis paredzēts Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, kas satur speciālās normas attiecībā uz sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas jomas regulējumu.